13 tips voor zangers om te herstellen van een verkoudheid

Iedereen maakt het wel eens mee: je hebt zangles en je bent verkouden. Als de verkoudheid op je stem slaat is het slim om je zangles en je thuisstudie anders dan normaal in te richten. Je wil namelijk niet dat je het nog erger maakt. Er zijn plenty mogelijkheden!

  1. Retraction
    Wist je dat silent retraction hartstikke goed is om sneller van je schorre stem af te komen? Blijf tijdens het retracten wel gewoon doorademen! Pas gedurende de dag veel retraction toe. Hoe meer hoe beter.
  2. Stomen
    Dit kan gewoon met water, er hoeft verder niets in. Heerlijk voor je stem en ook nog ’s goed voor je huid! Vermijd te hete stoom.
  3. Netipot
    Ook een hele handige is de netipot. Een kannetje waarmee je zout water door je neus spoelt. Veel zangers zweren hierbij! https://www.jouwnetipot.nl
  4. Vermijd stembelasting
    Fluisteren heeft geen zin, het tegenovergestelde zelfs! Of ga niet extra ‘verkouden’ praten. Onbewust doen mensen dat. Hou je kalm met praten en afhankelijk van de staat van je verkoudheid is het misschien slim om even niet of minder te zingen. Vermijd In ieder geval hoog en luid totdat je volledig bent hersteld.
  5. Vitamines en mineralen
    Neem voldoende vitamines (o.a. vitamine C1000mg en vitamine D in de winterperiode) en mineralen. Hierdoor is je lichaam in staat om sneller te herstellen. En blijf ze na het herstel vooral doorslikken!
  6. De not for sissies thee-boost
    Een echte verkoudheidskiller is dit gezonde theetje. Niet voor sissies! 
  7. Zorg voor voldoende nachtrust
    Je lichaam herstelt ’s nachts van wat je lichaam overdag te verduren heeft gehad. Als je lichaam goed is uitgerust help je hiermee het herstel te bevorderen. Op tijd naar bed dus!
  8. Roken, koffie, zwarte thee en alcohol
    Do we need to say more? Bovenstaande genotsmiddelen drogen je stembanden uit en vallen je vitaminevoorraad aan, om maar ’s twee nadelen te noemen. Een dikke don’t dus (verkouden of niet).
  9. Drink voldoende water
    IJskoud water of juist te heet water is helemaal niet zo gezond. Drink lauw water om je lichaam voldoende te hydrateren. Dit is trouwens los van je verkoudheid ook belangrijk. Twee liter per dag is geen overbodige luxe. Neem dus altijd een fles water mee naar je les.
  10. Goede voeding
    Verkoudheid duidt vaak op een ontsteking in je holten. Wist je dat sommige voeding ontsteking aanwakkert en sommige voeding deze juist doet afnemen? Google op ‘onstekingsremmende voeding’ of op ‘anti inflammatory food’.
  11. Keelsnoepjes
    Daar grijpen we vaak als eerste naar. Niet blindelings doen. In sommige keelsnoepjes zitten misschien wel verzachtende middelen voor je keel, maar deze zijn soms juist weer irriterend voor je stem!
  12. Bubbelen (lax vox)
    Sinds een aantal jaren is deze methode enorm favoriet onder zangers. Niet alleen bij verkoudheid. Door het bubbelen masseer je je stemplooien en help je je stembanden zich te herstellen na (in)spanning. Zangers met stemproblemen hebben hier veel baat bij. Maar eigenlijk is het voor iedere zanger goed. Zie het als onderhoud.
    https://www.youtube.com/watch?v=yCI95GiWTxw
  13. Beweeg!
    Zorg voor voldoende beweging, dan maak je blije stofjes aan die super goed zijn voor je herstel. Spring op de fiets, loop een rondje hard, zwem een paar baantjes, maak een pittige wandeling of zorg voor andere lichaamsbeweging.

Tot slot.

Heb je keelontsteking: ga dan niet zingen: dit is te belastend voor je stem. Ga je hier niet zorgvuldig mee om, dan heb je risico op een langdurige herstelperiode of zelfs op beschadiging (knobbeltjes/stemproblemen).

Ben je ziek? Ziek uit! Steek je docent en je omgeving niet aan! Vul de zanglestijd – als je je daar goed genoeg voor voelt – op een andere manier in zodat je toch naar tevredenheid iets hebt kunnen doen. Plan desnoods een bel/chat/mailsessie in met je docent op jouw oorspronkelijke lestijd. Tenzij je met meerderen les hebt. Dan is skypen oid natuurlijk een optie. Kan je lekker meekijken en –luisteren.

Ga dus niet koste wat kost naar je zangles en neem je verantwoordelijkheid hierin voor jezelf en je omgeving.

Heb jij nog meer tips voor het herstellen van een verkoudheid? Laat die hieronder achter!