Eppo Schaap - Piano/keyboard docent Novae Popschool
Eppo Schaap - Piano/keyboard docent Novae Popschool

Over Eppo Schaap

Hoe het begon

Na thuis met klassieke muziek en easy listening te zijn opgegroeid ontdekte ik op 10 jarige leeftijd de pop- en rockmuziek. Ik wist meteen dat dat míjn muziek was en zou blijven. Op mijn 12e ging ik gitaar spelen.

Na de eerste akkoorden van mijn vader te hebben geleerd werd het daarna veel op mijn gehoor uitzoeken van platen en naspelen (er was nog geen YouTube). Op mijn 14e kwam er een orgel in huis en nam ik les. Daar leerde ik noten lezen wat uiteindelijk resulteerde in een toelating tot het conservatorium op mijn 18e, want muziek maken was tegen die tijd wel de belangrijkste passie én doel in mijn leven geworden.


Tijdens mijn studie speelde ik 5 jaar pop, jazz, funk en blues op een Hammondorgel met twee klavieren en baspedaal - met twee handen en twee voeten tegelijk dus - en piano in een jazzcombo. Na mijn studie werd ik orgeldocent en kon gelijk aan de slag. Ik speelde in die tijd ook in diverse bands op (natuurlijk) orgel, maar ook op elektrische piano en synthesizer.

Eppo Schaap - Piano/keyboard docent Novae Popschool

Ontwikkeling

De orgellessen werden in de loop der jaren steeds meer keyboard- en pianolessen, want het elektronisch (Hammond)orgel als solo-instrument verdween steeds meer*), maar die ontwikkeling was juist stimulerend omdat het voor mij lesgeven fris en spannend houdt.

Ook ging ik in de loop der jaren steeds meer muziekproductie (tracks maken) en sound design doen en daarbij synthesizers programmeren om met eigen sounds te werken. Dat je daarmee epische en orkestrale muziek kunt maken kun je horen in de muziek van de symphonic electronica studioband Galbatron, waar ik deel van uitmaak en die je op Spotify kunt beluisteren.


*) Het Hammondorgel is overigens niet verdwenen als bandinstrument, want je hoort het in rock, blues, funk en pop nog elke dag en is een van de onderdelen van de toetsenrig van een toetsenist.

Eppo Schaap - Piano/keyboard docent Novae Popschool

Producer worden en sound design leren

Je eigen sounds ontwerpen op een synthesizer is te gek en in de loop van de tijd ook een passie van me geworden. Dat kan op een echte synthesizer, maar tegenwoordig ook virtueel op een computer of iPad in een digital audio softwareworkstation (daw), zoals FL Studio, Ableton Live of Cubase waarin je een compleet virtueel synthesizerpark kunt besturen. Je bent dan muziekproducer van je eigen muziek.


Die muzikale reis kan al beginnen met eenvoudige muziek die je in je daw met beats en extra lagen steeds verder aankleedt tot je er helemaal tevreden over bent. Zo kun je in een daw je eigen muzikale ideeën verwezenlijken. Het is tevens een muzikaal schetsboek waarin je eindeloos kunt schaven en ook zang of akoestische instrumenten kunt opnemen en bewerken. Bedenk dat je met het kunnen bespelen van een (toets)instrument direct een flinke voorsprong hebt bij het produceren en componeren, omdat je daarmee veel meer inzicht in de muziek krijgt.

Bladmuziek maken

Wist je dat je met de computer of tablet ook professioneel vormgegeven bladmuziek kunt maken? Met het gratis open source programma Musescore of de startversie van Dorico is daar geen dure software meer voor nodigen kun je zeer goede resultaten produceren. Zo kun je je eigen keyboard- of pianonummers op bladmuziek zetten en uitprinten, of als pdf op je tablet of telefoon zetten. Akkoordsymbolen toevoegen kan natuurlijk ook. 

Wat kun je verwachten van mijn lessen?

In mijn lessen ga ik je die muziek leren spelen die jij mooi vindt en je helpen die te ontdekken. In het begin kun je natuurlijk nog geen moeilijke en ingewikkelde stukken spelen, maar doordat ik jouw favoriete nummers aanpas aan je beginnende speeltechniek, kun je al sneller je favorieten spelen dan je denkt.


Uiteraard gaan we werken aan een goede techniek, maar ook aan je muzikaliteit door je te leren luisteren naar jezelf en je gevoel in het spelen te leggen. Dat is allemaal belangrijk om goed muziek te leren maken. Luisteren naar anderen is ook belangrijk en daarom ga ik je ook spelenderwijs leren samenspelen.


Dat begint al in de les als ik zo nu en dan met je meespeel, maar dat doe ik pas als je een stuk redelijk onder de knie hebt. Dat kan zover uitgroeien dat je als toetsenist in een band kunt spelen, wat we op de popschool stimuleren. Het is echt te gek om samen me anderen in een band te kunnen spelen! Maar boven alles zal ik er altijd voor zorgen dat jij plezier in het spelen houdt. Dat staat bij mij voorop. 

Lesdag

Ik geef les op maandagen in Bennekom, in het gebouw van OBK.

Boek nu je 

gratis proefles bij Eppo!

Bedrijfsgegevens:

VOF Epdisch

Kokmeeuw 8 

3831HJ Leusden


KvK: 31034630

LESLOCATIE:

Novae Popschool Bennekom

(gebouw OBK)

Kierkamperweg 36

6721 TE Bennekom