De basgitaar in het zonnetje!
Het valt ons bij de popschool op dat er nogal wat vooroordelen of misverstanden de wereld overgaan over de basgitaar en de contrabas. Vandaar dat we hebben besloten dit instrument eens lekker in het zonnetje te zetten. Te beginnen met wat ervaringen van bassisten en komend seizoen leuke activiteiten rondom dit viersnarige, vijfsnarige of zelfs (!) zessnarige instrument! We vroegen aan twee bassisten om eens even flink reclame te maken voor hun instrument. Read & enjoy!
Met de bas kan je alles!
Roeland Terhuizen over zijn passie. “Met de bas kan je alles! Je kan veelzijdig zijn. Je bent verantwoordelijk voor de groove, je moet je sound onder controle hebben. Verder heb je een melodisch functie, een ritmische functie, een harmonische functie. Je kunt akkoorden/tweeklanken spelen, met een plectrum spelen, slappen en tappen. De bas onderscheidt zich omdat het meestal een dragende/dienende functie heeft maar daar ook van los kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een basintro, een solo, unisono stukken spelen of een funky baslijn. En natuurlijk de lage diepe klank en het robuuste uiterlijk van een bas met die dikke snaren. Het leuke aan het leren bassen is dat je al snel echt met een leuk stuk kan meespelen of met anderen in een bandje kan spelen. Het leuke om van leren bassen is dat de muzieksmaak, stijl en wensen van de leerling centraal staan. De theorie wordt hierin verweven zodat je zelf ook stukken mee kan gaan lezen of zelf uitschrijven. Het aloude vooroordeel van bassen is toch wel het “boem, boem, boem ik speel de bas…” Maar met een bas of contrabas kan zoveel meer. Ook heb ik regelmatig gehoord dat men meende dat het spelen op vier snaren toch niet zo moeilijk kan zijn..? Maar áls je ze dan een keer laat spelen krijgen ze er geen toon uit! Het volgende grapje zegt ook wel weer iets over de vooroordelen. ‘Ik had een keer een leerling op les die leerde ik de grondtoon (bijv. C), de week erna de quint eronder (de G). In dezelfde les kreeg de leerling het voor elkaar om die twee tonen steeds af te wisselen, de les daarna kwam hij niet meer opdagen. Dus ik bel die jongen op met de vraag waar die blijft. Na een paar keer krijg ik hem eindelijk te pakken. “Ja” zegt ie, “ik kan niet meer komen, allemaal schnabbels”.”
Bassen met ballen!
Bassist Wilco van Esschoten over zijn passie. “Het leuke van de bas is dat het de spil van de band is. Het is een soort van lijm dat alle stukjes van de band aan elkaar plakt. En omdat je als bassist de spil bent, moet je rekening houden met elk instrument dat in de band speelt. Je zal niet snel op de radio horen wat de basgitaar precies speelt, maar als hij er niet is mis je hem! De bas is eigenlijk het makkelijkste instrument. Bij gitaar gebruik je vaak zes snaren tegelijk. Bij drums gebruik je vier ledematen onafhankelijk van elkaar. Pianisten gebruiken ook veel vingers tegelijkertijd. Bij de bas hoef je in basis maar een van de vier snaren te kiezen en daar een noot op de spelen. De bassist speelt altijd in zijn eentje bas. Vaak heb je een pianist met een toetsenist en twee gitaristen of ook nog een akoestische gitarist. Als bassist mag je veel zelf bepalen en hoef je geen rekening te houden met wat andere bassisten spelen. Als je me vraagt wat je nodig hebt om te kunnen bassen zeg ik: Ballen. Je moet wel een beetje pit hebben. Het is echt leuk om te leren bassen! Of als je al speelt; je spel te verbeteren! De meeste popliedjes hebben geen moeilijke baspartij en zo kun je lekker meespelen met liedjes die je leuk vindt. Na je eerste les kun je al gaan jammen met andere muzikanten. Speel een ritme op 1 of 2 snaren en je hebt een hitje. 😉 Mijn stelling: liever rustig op de achtergrond, dan prutsen op de voorgrond. En als laatste nog effe dit: De bas kun je snel onder de knie krijgen. Maar om toch die vette baspartij te maken of te spelen vraagt het tegelijkertijd echt tijd om je spel te verfijnen.” Wilco van EsschotenHou de website van de popschool in de gaten want komende tijd meer te zien en vooral te doen voor de bassisten onder jullie!
VRAAG: Wat zou de popschool kunnen doen voor jou als bassist? Welke workshops of clinics wil jij meemaken? Heb je ideeën? Laat het ons weten in het opmerkingenveld hieronder!