constructief thuis studeren voor je les

Je bent met een doel bij de popschool gekomen: je wilt een instrument leren spelen, leren zingen en/of je wilt er beter in worden! Om te groeien in je speelvaardigheid en je muzikaliteit moet er natuurlijk wel wat gebeuren. In deze blog een aantal goeie tips & inzichten voor jou!

Met deze acht tips heb je een goeie basis. Er valt nog veel meer over te zeggen, maar kijk eerst eens naar deze tips en pas deze toe in je oefentijd!

1.     De les is alleen maar een les

Je leert heel veel in je muziekles. Dat is ook de bedoeling! De docent geeft je allerlei tips, geeft je richting, aanwijzingen, huiswerk en inspiratie. Je docent corrigeert je en maakt zaken helder voor je. Maar het is maar een les. Een les is niet zaligmakend. Want van één keer per week les volgen zal je niet echt veel groeien. Groei komt door tijd te investeren in de periode tússen je lessen! Maak dus tijd vrij voor zelfstudie. Want daarin zit je groei! Leerlingen die gestructureerd studeren worden sneller beter op hun instrument. En daarnaast zijn dat ook leerlingen die het langer volhouden omdat studie groei geeft, en groei geeft motivatie en energie. Je komt dus minder snel in een dip terecht waarin je dreigt te stoppen.

2.     Studietijd plannen

We leven in een drukke tijd. We zitten op school, werken, sporten, hebben les bij de popschool, een bijbaantje, een gezin, een band, een sociaal leven… Maar planning is velen van ons gelukkig niet vreemd. Wel is het vreemd dat studeren op je instrument (en daar bedoel ik ook zang mee, heren en dames zangers!) niet altijd wordt ingepland. En dan kan het zomaar gebeuren dat er een week voorbij is waarin je minder hebt gestudeerd dan je je had voorgenomen. Het codewoord is: plannen! Bepaal eerst hoe vaak je per week wilt en kunt studeren. Het liefst iedere dag natuurlijk.

Vervolgens plan je heel concreet je studietijd in. Voor de een is dat iedere dag hetzelfde. Voor de ander niet. Dat maakt niet uit. Voor de een ziet iedere week er weer anders uit; voor de ander niet. Als je maar plant. Dat betekent dus dat je heel concreet tijdstippen plant in je agenda.  Plan ook hoe lang je gaat studeren.

Nu je je oefentijd hebt ingepland: de aanvangtijd en de duur geeft dit duidelijkheid om andere zaken te plannen. Als je een appje krijgt om samen met iemand te sporten of te shoppen weet jij wanneer dat kan en wanneer dus ook niet. Je weet namelijk wanneer en hoe laat je oefentijd staat gepland!

Ik heb mijn agenda zoals veel mensen tegenwoordig op m’n telefoon staan. Ik krijg 30 minuten voor mijn studiemomenten een alarmpje zodat ik weet waar ik aan toe ben en me daar alvast op kan richten. Agenda pakken en inplannen dus!

3.     Noteer in je les concrete opdrachten

Hoe concreter je kunt omschrijven wat je huiswerk is en wat precies je moet studeren, hoe prettiger het werkt. Lekker gewoon ‘effe spelen’ of ‘effe zingen’ valt namelijk niet onder studietijd. Dat is gewoon fun en dat moet je vooral blijven doen. Maar in je studietijd werk je door middel van oefeningen en liedjes aan je doel en aan verbetering van je spel en vaardigheden. Als je niet aan het eind van je les met concrete notities en opdrachten naar huis gaat wordt het lastig om concreet te studeren.

Een map of schrift is dus een must. En daarbij bewaar je ook losse sheets met oefeningen, songs of aantekeningen.

Voor gitaarles kan je dus bijvoorbeeld noteren: de toonladder van A in een laag tempo met de juiste vingerzetting. Of voor zangles: belten tot een es met behulp van de lesopname waarop alle aanwijzingen staan. Of voor drumles: de rudiments 1 t/m 4 met juiste houding en tempo.

4.     Neem je les op

Zorg dat je je les opneemt: helemaal of belangrijke oefeningen. Je kunt namelijk niet alles onthouden wat er in de les wordt gezegd, gezongen en gespeeld. De opname helpt je hierbij. Je kunt met de opname meespelen/zingen, je hoort de aanwijzingen van je docent die je thuis ook weer gefocussed houden.

5.     Wees gedisciplineerd en streng voor jezelf

Het kan altijd voorkomen dat je niet toekomt aan studeren. Maar dat moet een uitzondering zijn en geen excuus. Het vergt behoorlijk wat discipline om niet alleen in de start van het seizoen braaf te studeren maar om dat na weken, maanden en jaren ook vol te houden. En hoe langer je dit doet hoe makkelijker het je af gaat. Maar het zal altijd commitment en karakter van je blijven vragen. Laat je gevoel van geen zin je niet leiden; het is maar een gevoel van dat moment. Blijf bij je keuze; je zou studeren!

6.     Hou een lijn in wat je oefent

Ga niet iedere keer als je thuis studeert iets nieuws aanpakken. Hou de lijn vast. Wilde je snelheid in riffs of arpeggio’s studeren: doe dit dan iedere dag. Studeer niet de ene dag op iets en de andere dag weer op iets anders. Vaardigheid krijg je door herhaling. Je spiergeheugen wordt getraind. Neem de tijd voor je oefeningen. Niet te snel te snel willen dus.

7.     Geïsoleerd oefenen

Om iets onder de knie te krijgen: een bepaalde noot, fill (een bepaalde muzikale handeling) is het goed om dat specifieke stukje te isoleren. Ga niet het hele liedje overnieuw spelen als je weet dat een bepaalde noot of frase steeds slordig, rafelig of onzuiver klinkt. Haal die noot of frase eruit en herhaal die. Eventueel op een lager tempo of een lagere noot. En bouw dat langzaam op. Totdat je op de hoogte of snelheid zit die nodig is. En blijf dat vervolgens ook herhalen. Als je tevreden bent plaats je de noot of frase vervolgens weer terug in het liedje.

8.     Hou het leuk en haalbaar

Voor studeren geldt: beter kort en vaak, dan lang en soms. Als je één keer per week 3 uur oefent heb je er minder aan dan wanneer je dagelijks 45 minuten studeert. Regelmaat en continuïteit is belangrijk. Ga niet als een malle moeilijke stukken tot het gaatje herhalen. Dat voorkomt ook blessures, uitputting (fysiek of mentaal) of overbelasting. Op de lange termijn heb je meer aan een haalbare planning en een haalbare duur van je studietijd dan enorme pieken.

9.     Hoeveelheid

Wat heel belangrijk is, in het verlengde van het punt hierboven is dat je goed doseert. In alles.

  • In het stellen van doelen: wat wil ik leren, omschrijf dit zo concreet mogelijk. Stel dan niet te veel en niet te weinig doelen want beide doen af aan je motivatie.
  • Voor de hoeveelheid lessen geldt hetzelfde: om de weekse lessen zorgen vaak voor een dip in je oefentijd thuis; hou je lessen zo frequent mogelijk.
  • Ook de duur van je studietijd moet niet te lang of te kort zijn: het moet je een tevreden gevoel geven. Je mag er best even voor zweten en het mag je ook wat kosten: dan ga je namelijk vooruit. Maar te lang studeren kan zorgen voor overbelasting.
  • Voor je oefeningen geldt ook het bovenstaande. Maak je er niet te makkelijk af met de hoeveelheid techniekoefeningen. Maar ze moeten ook niet zo overweldigend zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet of je te vermoeid raakt.

10.  Geen afleiding

Deze tip klinkt heel logisch en geldt ook voor veel andere terreinen: bescherm  jezelf tegen afleiding! Als je eenmaal in de flow zit en je wordt afgeleid, kost het gemiddeld gezien weer 7 minuten om in diezelfde flow terecht te komen. That’s a waste. Dus laat je huisgenoten weten dat je niet gestoord kunt worden. Zet je social media meldingen uit. Leg je telefoon en tablet zo ver mogelijk bij je vandaan. Gebruik alleen je telefoon, laptop of andere apparatuur die nodig hebt als studiemateriaal. Zorg dat je bij het gebruiken hiervan niet afgeleid kunt worden door allerlei meldingen. Get in the zone!

Conclusie

In je vrije tijd oefenmomenten inplannen kost je onder andere tijd, discipline en inzet. Maar als je eenmaal in het juiste ritme van thuis studeren bent gekomen zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om je hieraan te houden.

Zoals een sporter jarenlang toewerkt naar één enkele prestatie op de Olympische Spelen; zo moet je ook je muzikale spel benaderen: al je oefentijd zal ervoor zorgen dat op het moment suprême (op het podium, in de studio, in de bandrepetitie) kunt deliveren!

En je krijgt echt een tevreden gevoel van je focussen op één ding en van het nakomen van afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Succes!

Heb jij nog tips en tricks? Deel ze hieronder!