Tips voor nieuwe leerlingen

Allereerst van harte welkom bij de popschool!

We vinden het geweldig dat je ons hebt gevonden en aan de slag wilt met jouw instrument of stem! Muziek maken is heerlijk. Of je nu beginner bent of al heel wat jaren aan de weg timmert. Je kunt je heerlijk verliezen in het maken en luisteren van muziek.

En naast dat je beter wordt in/op je instrument heeft muziekles volgen ook heel wat onverwachte positieve bijeffecten. Onderzoek heeft uitgewezen dat muziekles je sterker maakt in communiceren, conflicten oplossen, luisteren naar jezelf en de ander en het geeft je zelfvertrouwen en zingeving. Muziek maken heeft zelfs een positieve invloed op je gezondheid, en zo kunnen we nog veel meer opnoemen.

We zijn dus gepassioneerd over muziek maken, dat begrijp je!

Maar je zult ook begrijpen dat thuisstudie nodig is om vooruit te gaan, te wortelen en beter te worden. Speciaal hiervoor hebben we blogs geplaatst op onze website en leggen we je uit hoe je thuis kunt studeren op je instrument (en daar valt je stem ook onder!). Klik hier en hier om daar meer over te lezen.

Voordat je met je eerste les begint hebben wij als docenten van de popschool een paar gouden tips voor je verzameld.

1. Algemene tips

a) Ouders van jonge leerlingen
Maak je kinderen zo enthousiast mogelijk voor muziek. Luister samen naar allerlei verschillende soorten muziek, vraag hoe je kind zich daarbij voelt en benoem hoe jij je daarbij voelt. Luister niet alleen muziek die jij leuk vindt, maar luister rock, pop, jazz, metal, dance, klassiek; noem maar op! Zo leren ze stijlen herkennen, ontwikkelen ze een smaak van zichzelf en groeit de liefde voor muziek.

Laat je kind de leraar zijn. Vraag of je kind jóu les wil geven. Laat ze het uitleggen op hun eigen manier… en wie weet leer je nog wat! Dit is natuurlijk ook de perfecte manier om te kijken of je kind snapt wat het aan het leren is.

Meespelen met een cd, dvd, youtubeclip is altijd leuk en leerzaam. Maar speel zo vaak mogelijk sámen met andere muziekfans; of dat nu thuis is, in een popschoolband, op school, of waar dan ook! Al met een paar akkoorden, zangnoten of een drumgroove kan je terecht bij een popschoolband. Die hebben we namelijk in alle niveaus en leeftijdscategorieën.

b) Scholieren en studenten
Vorm een band met leerlingen op de popschool, met je vrienden en/of met vreemden. Kortom: ga samen spelen. Dit kan onder andere naast de popschoolbands ook op onze maandelijkse jamsessies! Op deze manier leer je muziek kennen, maak je nieuwe vrienden en heb je wat om naar uit te kijken. Namelijk optreden met je eigen band! Of het nou een optreden is in de tuin van je tante, op de kerstviering van school of in het Ziggo Dome, het maakt niet uit. Deel je talent met de wereld en maak mensen blij met jouw muziek! Je zult merken dat je sneller in praktijk kunt omzetten wat je in de les leert. Dat je nieuwsgierig wordt naar nieuwe onderdelen binnen de muziekpraktijk en jouw instrument en dat kan je vervolgens weer in de les aanpakken. Je wordt doelgerichter en weet steeds beter waar je in wilt ontwikkelen.

Denk niet dat je nog niet veel kunt. Als je al een paar lijnen kunt zingen, een paar akkoorden kunt aanslaan, drie noten op de bas speelt of één drumgroove beheerst: dat is alles wat je nodig hebt om te kunnen starten met samenspelen!

Laat je niet afleiden door social media. Want we weten inmiddels allemaal dat dat een ontzettend leuk medium is, maar ook een enorme tijdsvreter. Je regelmatig afsluiten van deze afleider helpt je om te focussen. En je brein heeft er ook baat bij. Door over de dag heen steeds naar je mobiel te draaien train je je brein eigenlijk op een verkeerde manier: de langdurige focus gaat verloren en je verliest het vermogen om je langdurig te kunnen concentreren. En dat heeft je brein juist zo nodig. Niet alleen om die concentratie te kunnen houden, maar ook om je brein gezond te houden en om mindful te blijven. In de rest van je leven zal je daar baat bij hebben. Het zal je helpen om minder snel gestrest en negatief beïnvloed te worden. En het voorkomt overprikkeling, een overbelast systeem.

c) Volwassenen
Stop met het denken dat je te oud bent om te leren. Stop met denken dat het zo zonde is dat je nooit eerder bent begonnen. Je bent nu begonnen en dat zegt al heel wat. Je wilt muziek maken en je moet niets je laten stoppen. Geloof in jezelf en speel totdat je niet meer kunt!

Gelukkig is het ook wetenschappelijk bewezen dat onze hersenen altijd in beweging en ontwikkeling zijn. Door nu te starten met muziekles bij de popschool doe je je brein dus een gunst.

Laat je niet afleiden door social media. Want we weten inmiddels allemaal dat dat een ontzettend leuk medium is, maar ook een enorme tijdsvreter. Je regelmatig afsluiten van deze afleider helpt je om te focussen. En je brein heeft er ook baat bij. Door over de dag heen steeds naar je mobiel te draaien train je je brein eigenlijk op een verkeerde manier: de langdurige focus gaat verloren en je verliest het vermogen om je langdurig te kunnen concentreren. En dat heeft je brein juist zo nodig. Niet alleen om die concentratie te kunnen houden, maar ook om je brein gezond te houden en om mindful te blijven. In de rest van je leven zal je daar baat bij hebben. Het zal je helpen om minder snel gestrest en negatief beïnvloed te worden. En het voorkomt overprikkeling, een overbelast systeem. Je hebt al zoveel verantwoordelijkheden en moet je al over zoveel verschillende zaken buigen. Ook al is social media leuk; soms is het schrikbarend hoe vaak we naar ons mobieltje of onze tablet grijpen.

2. Onbewuste gedachten

Voor kinderen, scholieren, studenten en volwassenen geldt het eigenlijk allemaal: we worden in een heel groot deel van onze tijd gestuurd door onbewuste gedachten. Het is maar goed dat heel veel automatisch en onbewust gaat. Want om bij alle impulsen en handelingen stil te staan zou een hele klus worden.
Maar soms is het goed om juist wél even stil te staan bij bepaalde gedachtenpatronen. Ik noem dat je ‘believe system’: wat jij bewust of onbewust vindt en gelooft bepaalt namelijk je handelingen, reacties en besluiten en ook je emoties.

Angst zit in een mens gebakken. Dat hadden we eeuwen geleden ook echt nodig. Zonder angst zouden we niet zo makkelijk overleven. Maar nog steeds is angst een van de drijfveren om iets wel of niet te doen. Dus als je zonder dat je het door hebt gestuurd wordt door angst, perfectionisme of onzekerheid, dan kan je je voorstellen dat je acties daardoor worden beïnvloed of worden bepaald. Zelf merk ik dat als zangdocent heel vaak bij leerlingen. Ze slaan dicht, durven niet mee te doen aan een optreden, houden ricico’s buiten de deur en kunnen zich moeilijk openen voor diepere emoties.

Maar angst is een slechte leermeester, dat weten we allemaal. Leer jezelf (of je kind) kennen en probeer die onbewuste gedachte boven water te halen. Waarom sla je nu dicht? Waarom wordt je gefrustreerd van deze oefening? Waarom barst je kind in huilen uit? Waarom ben je zo streng naar jezelf? Waarom doe je niet mee aan dat ene evenement met anderen? Waarom stop je steeds als het niet lukt?

Bepaal vervolgens of je je er wel of niet door laat beïnvloeden. Een hoge noot lijkt van tevoren bijna niet haalbaar. En als je ‘m een keer probeert te zingen slaat je stem over. Of samen drummen met iemand die volgens jou beter is, kan ook nog wel eens verlammend werken, en dan hou je je het liefst op de achtergrond en sla je een aanbod om die gave drumfill te doen vriendelijk af.

Door hier bewuster van te worden, kan je vervolgens je ‘believe systeem’ opnieuw invullen. De onbewuste gedachtes die door angst of twijfel worden gestuurd haal je boven water en vervang je door positieve gedachten.

  • Ik mag best fouten maken
  • Ik mag mezelf onzeker voelen, dat doet niet af van mijn waarde
  • Ik hoef niet alles direct te kunnen
  • Ik hoef niet te zijn zoals een ander: mezelf zijn is precies wat ik nodig heb
  • Ik mag best wat minder streng en dus wat liever voor mezelf zijn
  • Ook al ga ik misschien publiekelijk op mijn spreekwoordelijke b*k: de wereld vergaat niet

Je ziet het: je wordt eigenlijk je eigen therapeut. Je stimuleert jezelf op een bewuste en positieve wijze. Hierdoor geef je jezelf meer ruimte, maak je het jezelf veel makkelijker en leer je om angsten en onzekerheden te overwinnen. Want hee; angsten en onzekerheden, twijfels en wegvluchtgedrag zal altijd blijven. Het is alleen niet zo dat die het altijd maar voor het zeggen hoeven te hebben.

En deze bewustwording hebben we bij het muziek maken heel hard nodig! Dat is namelijk een voorwaarde om te groeien: jezelf toestaan fouten te maken, jezelf de ruimte en de tijd gunnen en innerlijke verlammende kritiek de mond snoeren. Door bewust te worden van je gedachtenpatroon kan je jezelf bijsturen en zal je ontdekken dat je het jezelf daardoor makkelijker maakt.

Ook hier zie je dat het ontwikkelen van dit vermogen je ook op andere gebieden van je leven zal helpen.

3. Discipline

Je zult het nodig gaan hebben: discipline! Want we hebben niet altijd zin in iets. Maar ja… het moet toch gebeuren. Zin maken om dagelijks te oefenen zal dus best wel eens nodig zijn. Discipline hebben we in de rest van ons leven ook erg vaak nodig. Maar er is goed nieuws: discipline is een spier; die valt dus te trainen. Yes! Eis niet direct het onmogelijke van jezelf maar zet hier steeds kleine stapjes in. In de blogs over hoe te studeren op onze website geven we je heel veel concrete tips.

Het leuke is dat je na jezelf overwonnen te hebben er een enorm goed gevoel van krijgt. Je hebt het tóch maar weer even gedaan!
Weet dus dat bij het aangaan van de lessen bij de popschool er ook mindere momenten komen waarbij de zin op de achtergrond is gekomen. Je vraagt je na een tijdje af: waarom was ik ookal weer zo enthousiast en gaf ik mezelf op voor muziekles? Maar weet ook dat die disciplinedip ook maar gewoon een momentopname. Zo’n dip komt en gaat, het is geen bronzen standbeeld dat eeuwenlang in je weg staat.

Als ik tegen een rondje hardlopen opzie en ik ga tóch, heb ik altijd zin om mezelf een schouderklopje te geven naderhand. Je zult dat vast herkennen. Ga er dus voor!

Ouders van kinderen: maak dit ook bespreekbaar bij je kind. Je kunt zeggen: je hebt geen zin maar je moet? Maar als je uitlegt dat dit een emotie is die we allemaal kennen maar niet sturend hoeft te zijn, leert jouw kind hiervan. Het is een momentopname, en hier moet je gewoon doorheen helaas. Niet alles hoeft altijd leuk te zijn. Soms is het gewoon even bikkelen. Maar je investeert in jezelf, in je kundigheid en in je karakter en dat geeft áltijd voldoening. Ook hierbij zien we dat muziekles een waardevolle stimulans is voor het ontwikkelen van je karakter!

4. Communiceer

Bespreek regelmatig met je docent wat je doelen zijn, waar je tegenaan loopt of waarvoor je handvatten of tips voor nodig hebt. Is je docent concreet genoeg in het geven van huiswerk? Heb je nog meer studeertips (na het lezen van de studieblogs) nodig? Jouw docent kent de klappen van de zweep en helpt je graag verder.

Wil je weten hoe het op les gaat met je kind? Bij vragen, twijfels of tips is je docent er voor jou. Wees niet bang om hier kritisch in te zijn. Dit wil niet zeggen dat je het professionele inzicht van je docent in de wind slaat. Maar soms zijn leerlingen te netjes en denken er het hunne van maar delen het niet met de docent. Net zoals in andere relaties is het belangrijk om iets bespreekbaar te maken. Want ookal heeft een docent een goeie neus, toch pikt die niet alles op.

We merken ook dat leerlingen dit wel onderling dit bespreken, maar daarin ligt niet (altijd) de oplossing. Ouders die in de wachtruimte hier onderling over praten. Dat is logisch, maar hou het hier niet bij. Als het iets is dat verduidelijking of een oplossing nodig heeft, wil de docent hier graag in gekend worden. Neem desnoods contact op met de klantenservice als je er niet uit komt. We zijn er voor jou!

5. De juiste balans

Een docent probeert altijd goed in te schatten wat voor jou de beste aanpak is en geeft je voldoende uitdaging en huiswerk. Maar hij/zij zal dat nooit 100% zeker weten, want jij weet namelijk als geen ander hoe jouw agenda en je energievoorraad ervoor staan. Als je teveel opdrachten van je docent krijgt werkt dat verlammend en zie je door de bomen het bos niet meer. Als je te weinig meekrijgt, verlies je misschien wel de motivatie en groei je niet zoveel als je zou kunnen. En da’s in beide gevallen jammer!

Bespreek dus regelmatig met je docent hoe je dit ervaart. Of hoe jouw kind dit ervaart. Als je kind na twee minuten oefenen zegt: “Ik ken het nu wel”, dan heeft dat twee oorzaken. Of de docent moet iets duidelijker uitleggen hoe vaak jouw kind deze oefening moet doen en wat er van je kind verwacht wordt, óf er had iets meer uitdaging in de oefening mogen zitten. Vooral bij kids is het belangrijk dat er een goede balans is in de liedjes en oefeningen. Overleg met de docent of je er anders af en toe even bij mag zitten zodat je weet wat de bedoeling is.

Hou je van lekker veel uitdaging: laat het je docent weten! En maak samen een plan hoe je dit in kunt vullen. Als je serieuze plannen met de muziek hebt zal dat dan ook betekenen dat je niet uitkomt met 20 minuten oefenen per dag.

Kortom: zorg ervoor dat je niet te weinig en niet teveel uitdaging krijgt. Samen met je docent ontdek je de juiste balans.

6. Samenspel

We noemden het al eerder: probeer zoveel mogelijk samen te spelen! Daarom hebben we popschoolbands waarvoor je je kunt aanmelden, en daarom organiseren we geregeld jamsessies en uitvoeringen. Van samen spelen word je blij, van samen spelen leer, groei en ontwikkel je nog sneller en samen spelen motiveert enorm!

We wensen je enorm veel les-, speel- en zangplezier toe bij Novae Popschool!