Herstellen van een verkoudheid voor zangers
13 tips voor zangers om te herstellen van een verkoudheid
08 april 2015 
2 min. leestijd

13 tips voor zangers om te herstellen van een verkoudheid

Iedereen maakt het wel eens mee: je hebt zangles en je bent verkouden. Als de verkoudheid op je stem slaat is het slim om je zangles en je thuisstudie anders dan normaal in te richten. Je wil namelijk niet dat je het nog erger maakt. Er zijn plenty mogelijkheden!

 1. Retraction
  Wist je dat silent retraction hartstikke goed is om sneller van je schorre stem af te komen? Blijf tijdens het retracten wel gewoon doorademen! Pas gedurende de dag veel retraction toe. Hoe meer hoe beter.
 2. Stomen
  Dit kan gewoon met water, er hoeft verder niets in. Heerlijk voor je stem en ook nog ’s goed voor je huid! Vermijd te hete stoom.
 3. Netipot
  Ook een hele handige is de netipot. Een kannetje waarmee je zout water door je neus spoelt. Veel zangers zweren hierbij! https://www.jouwnetipot.nl
 4. Vermijd stembelasting
  Fluisteren heeft geen zin, het tegenovergestelde zelfs! Of ga niet extra ‘verkouden’ praten. Onbewust doen mensen dat. Hou je kalm met praten en afhankelijk van de staat van je verkoudheid is het misschien slim om even niet of minder te zingen. Vermijd In ieder geval hoog en luid totdat je volledig bent hersteld.
 5. Vitamines en mineralen
  Neem voldoende vitamines (o.a. vitamine C1000mg en vitamine D in de winterperiode) en mineralen. Hierdoor is je lichaam in staat om sneller te herstellen. En blijf ze na het herstel vooral doorslikken!
 6. De not for sissies thee-boost
  Een echte verkoudheidskiller is dit gezonde theetje. Niet voor sissies!
 7. Zorg voor voldoende nachtrust
  Je lichaam herstelt ’s nachts van wat je lichaam overdag te verduren heeft gehad. Als je lichaam goed is uitgerust help je hiermee het herstel te bevorderen. Op tijd naar bed dus!
 8. Roken, koffie, zwarte thee en alcohol
  Do we need to say more? Bovenstaande genotsmiddelen drogen je stembanden uit en vallen je vitaminevoorraad aan, om maar ’s twee nadelen te noemen. Een dikke don’t dus (verkouden of niet).
 9. Drink voldoende water
  IJskoud water of juist te heet water is helemaal niet zo gezond. Drink lauw water om je lichaam voldoende te hydrateren. Dit is trouwens los van je verkoudheid ook belangrijk. Twee liter per dag is geen overbodige luxe. Neem dus altijd een fles water mee naar je les.
 10. Goede voeding
  Verkoudheid duidt vaak op een ontsteking in je holten. Wist je dat sommige voeding ontsteking aanwakkert en sommige voeding deze juist doet afnemen? Google op ‘onstekingsremmende voeding’ of op ‘anti inflammatory food’.
 11. Keelsnoepjes
  Daar grijpen we vaak als eerste naar. Niet blindelings doen. In sommige keelsnoepjes zitten misschien wel verzachtende middelen voor je keel, maar deze zijn soms juist weer irriterend voor je stem!
 12. Bubbelen (lax vox)
  Sinds een aantal jaren is deze methode enorm favoriet onder zangers. Niet alleen bij verkoudheid. Door het bubbelen masseer je je stemplooien en help je je stembanden zich te herstellen na (in)spanning. Zangers met stemproblemen hebben hier veel baat bij. Maar eigenlijk is het voor iedere zanger goed. Zie het als onderhoud.
 13. Beweeg!
  Zorg voor voldoende beweging, dan maak je blije stofjes aan die super goed zijn voor je herstel. Spring op de fiets, loop een rondje hard, zwem een paar baantjes, maak een pittige wandeling of zorg voor andere lichaamsbeweging.

Tot slot.

Heb je keelontsteking: ga dan niet zingen: dit is te belastend voor je stem. Ga je hier niet zorgvuldig mee om, dan heb je risico op een langdurige herstelperiode of zelfs op beschadiging (knobbeltjes/stemproblemen).

Ben je ziek? Ziek uit! Steek je docent en je omgeving niet aan! Vul de zanglestijd – als je je daar goed genoeg voor voelt – op een andere manier in zodat je toch naar tevredenheid iets hebt kunnen doen. Plan desnoods een bel/chat/mailsessie in met je docent op jouw oorspronkelijke lestijd. Tenzij je met meerderen les hebt. Dan is skypen oid natuurlijk een optie. Kan je lekker meekijken en –luisteren.

Ga dus niet koste wat kost naar je zangles en neem je verantwoordelijkheid hierin voor jezelf en je omgeving.

Heb jij nog meer tips voor het herstellen van een verkoudheid? Laat die hieronder achter!

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Joram
Door

Joram

op 08 Apr 2015

Dat werkt allemaal prima natuurlijk. Een extra hulp: uiensoep met niet te weinig knoflook. En Joodse grootmoeders zweren bij kippensoep.

Collin Leijenaar
Door

Collin Leijenaar

op 10 Apr 2015

Hoi Joram. Dank je voor je (smakelijke) tip! Gaan we zeker uitproberen!

Jessica
Door

Jessica

op 15 Apr 2015

kippensoep ja: natuurlijke penicilline, mooi!

Nyanda
Door

Nyanda

op 09 Apr 2015

Neem keelsnoepjes als zoete drop of Propolis. Vooral die laatste is erg goed en met alleen natuurlijke producten.Mijd alle keelsnoepjes waar mint en/of eucalyptus in zit. Dit droogt uit. Zoals bijv. Antaflu. Klinkt als anti griep, maar werkt averechts voor de stem.Beterschap voor degenen die dit lezen!

Jessica
Door

Jessica

op 15 Apr 2015

dankjewel nyanda!

fianne
Door

fianne

op 28 Jan 2016

Omdat ik zo min mogelijk suikers wil binnenkrijgen heb ik de honing vervangen door zoethout. Dat heeft minder invloed op je suikerspiegel. Je bent dan wel de geneeskrachtige zuiverende werking van de honing kwijt, maar daar staat tegenover dat zoethout slijmoplossend en luchtwegverwijdend werkt. Het maakt de thee nog iets meer niet voor sissys maar dat is en kwestie van wennen.

Collin Leijenaar
Door

Collin Leijenaar

op 15 Feb 2016

Dank je Fianne, goeie tip, die ga ik zeker proberen!

Shane
Door

Shane

op 02 Apr 2016

Ik weet niet of dit herkenbaar is. Maar ong. Half jaar geleden met zingen toen kon ik nog alles uit m'n stem halen, voornamelijk zuiver en vol geluid. Maar nu heb ik ook baard in mvn keel maar denk niet dat dat er al teveel mee te maken heeft want qua geluid is m'n zangstem niet veel veranderd. Maar ik heb het gevoel dat mijn stem veel terughoudender is geworden en er komt tegenwoordig veel meer druk op te staan tijdens het zingen. Ook voelt het baal droog aan m'n keel/stembanden terwijl ik minimaal meestal 2l per dag drink... Verder genoeg beweging op zich maar het voelt aan alsof m'n stem 'ziek' is als het ware en misschien paar maanden met rust moet laten. Want het wordt er niet veel beter op. Het lijkt alsof ik achteruit gang boek sinds het veel en langdurig oefenen doordat ik er misschien teveel van heb gevraagd. Is dit herkenbaar en is het beter om ff tijdelijk te stoppen met zingen. Als ik al misschien 5 min zing voel ik een blijvende druk op m'n stem en dit had ong. 3 a 6 maanden geleden nooit last van kon uren blijven zingen en oefenen op een dag.

jessica
Door

jessica

op 15 May 2016

Hoi Shane, vervelend als je merkt dat je stem niet meer functioneert zoals je gewend bent! Het is lastig om op basis wat je omschrijft concreet advies te geven. Dan zouden we je echt moeten horen en zien om te zien wat de oorzaken zijn. Als we die horen en zien dan kunnen we je concreet coachen. Het is wel raadzaam om hier iets mee te doen, zodat je weet of het verkeerd stemgebruik is of dat je stemproblemen hebt ontwikkeld. Tijdelijk stoppen met zingen is alleen van belang als je serieuze stemproblemen hebt. Hopelijk heb je hier wat aan. Je bent van harte welkom om een losse coachingsles te boeken bij de popschool!

Mirjam
Door

Mirjam

op 14 Feb 2017

Hoe gaat een silent retraction??

Jessica
Door

Jessica

op 15 Feb 2017

Hoi Mirjam! Retraction is de term die wij gebruiken voor het 'openzetten' van je keel door middel van je valse stembanden. Als je heel erg knijpt gaan die valse stembanden behoorlijk dicht (niet goed voor je stem) en door het toepassen van een zogenaamde glimlach in je keel open je ze juist. Door dit op in- en uitademing (dus stemloos) te doen gedurende de dag creëer je een massage-effect dat een positieve invloed op je stemherstel heeft! Op dit filmpje zie en hoor je heel duidelijk wanneer hij knijpt en de valse stembanden dicht gaan en wanneer hij ze openzet:

Als je meer wilt weten en coaching wilt hebben in bijvoorbeeld retraction, kan je altijd een coachingsles bij een van onze zangdocenten boeken. Succes!

Anoniem
Door

Anoniem

op 27 Dec 2017

Goedenavond ik heb een vraag als je je stembanden beschadig zijn kan je het weer herstellen?

Jessica
Door

Jessica

op 28 Dec 2017

Hoi! Die vraag is lastig te beantwoorden. Ik zie bij leerlingen met stemproblemen dat ze in de meeste gevallen met de juiste vocal coaching en goeie logopedie goed herstellen. In sommige gevallen is er een operatie nodig. Ik heb zelf nog nooit mee gemaakt dat stembanden onherstelbaar beschadigd waren, waardoor iemand niet meer in staat was om te zingen. Maar helaas is dit ook weer niet uit te sluiten... Als jij stemproblemen hebt raad ik je aan om dit met je huisarts te bespreken en een verwijzing te vragen voor een kno-arts. Deze kan bepalen wat de staat is van je stembanden en kan je verder advies geven over wat te doen. Succes gewenst!

m
Door

m

op 22 Jun 2018

ik moet vandaag optreden, iemand een idee hoe snel het weg gaat, en wat het beste is om te doen?

Jessica Koomen
Door

Jessica Koomen

op 22 Jun 2018

Oei! Of je verkoudheid in een dag kan verdwijnen is de vraag... spoel met zout water, slik extra vitamine C, druppel met ethetische olie (o.a. Thieves/dievenolie), doe silent retraction oefeningen (hopelijk vind je die op youtube als je die techniek zelf niet kent) en verder rustig aan doen... Succes met je optreden!

Reactie plaatsen