Hier doen we het voor: je angsten overwinnen
Hier doen we het voor: angsten overwinnen
24 november 2020 
in Column
3 min. leestijd

Hier doen we het voor: angsten overwinnen

Angst is iets waar we allemaal mee worstelen. Onlangs had ik een gesprek met een moeder van een van onze leerlingen over angsten overwinnen en zelfvertrouwen krijgen door muziekles. Ze vertelde mij een inspirerend verhaal over een ervaring die ze laatst met haar jonge dochtertje had over het overwinnen van angst.

Uit haar comfortzone stappen

Ik zag afgelopen zomer mijn jongste dochter omgaan met angst. We gingen voor het eerst met haar naar het indoor speelparadijs. Toen we aankwamen, zag ik haar ogen oplichten van enthousiasme. Het klimrek, de schommels, de trampolines en al die vrolijk spelende kinderen.

Maar die opwinding veranderde al snel in onzekerheid en huilen.”Mama ik durf niet…” snikte ze.  Van buitenaf zag het er fantastisch uit. Maar ik merkte dat dat ze bang werd om contact te leggen met de andere kinderen, om dat klimrek op te gaan, om deel te nemen aan die bruisende vrolijkheid. Voor haar was deze situatie nieuw en onbekend. Terwijl ze mijn been stevig vasthoudt, vraag ik me af wat er door haar hoofd raast…

Op dat moment had ze twee opties: Blijf ik verlamd van angst de hele middag kijken naar hoe anderen wel plezier hebben of stap ik uit mijn comfortzone, negeer ik de angst en spring ik erin. Waardoor ik iets nieuws ervaar en onderdeel wordt van al die speelse vrolijkheid. Als peuter heeft ze natuurlijk niet het vermogen om die gevoelens en emoties zo te benoemen, maar als volwassene herken ik dit maar al te goed, omdat we dit zo vaak meemaken. Ik moedigde haar aan om ervoor te gaan.

Uiteindelijk liet ze mijn been los en begon ze voorzichtig op avontuur te gaan. Raad eens? Ze vond het fantastisch. Ze vond het zo leuk, dat ze nogal een woede uitbarsting kreeg toen ik haar aan het einde van de middag weer meenam terug naar huis, omdat ze liever daar de hele dag wilde blijven. En de hele rit naar huis smeekte ze mij om morgen weer terug te gaan naar het speelparadijs.

Transformatie

Vaak zien we dit zelfde proces bij onze nieuwe leerlingen. Zo ging het ook met Peter. Hij was 6 jaar en wilde dolgraag drummen. Thuis had hij het hoogste woord over dat hij wilde drummen. Zo stoer en vol vertrouwen een jochie van 6 kon zijn. Maar op het moment dat hij onze drumstudio binnen liep werd het ineens ‘echt’ en hield hij moeders stevig vast. Zenuwachtig en onzeker.

Ineens leek die stoere droom heel onbereikbaar en deze stap te groot en eng. Tranen maakte zich van hem meester, en hij wilde het liefst omdraaien en terug naar huis gaan. Maar een half uur later liep hij grijnzend van oor tot oor door de gang volop aan zijn moeder vertellend hoe geweldig zijn drumdocent was en hoeveel plezier hij had gehad achter dat stoere drumstel. En dat hij ook zo’n stoer groot drumstel op zijn kamer wil.

De eerste lessen

Tijdens die eerste lessen werken onze docenten er hard aan om die angst zo snel mogelijk weg te nemen en plaats te maken voor plezier maken. De docenten willen op persoonlijk niveau in contact komen met de leerling, zijn/haar verhaal leren kennen. En samen plezier te maken met het leren spelen van die muziek maken waar ze van houden. Deze transformatie van angst naar plezier vindt elke week weer plaats. Het is bijzonder om te zien dat het volgen van muziekles zo positief veranderend voor kinderen is. Maar niet alleen voor kinderen. We zien deze transformatie ook wekelijks bij onze volwassen leerlingen.

Wil jij of je kind dit ook ervaren?

Heb jij een kind hebt dat snel zenuwachtig, onzeker of angstig is en je wil hem/haar een onvergetelijke ervaring wilt geven die zijn/haar zelfvertrouwen zal vergroten? Boek dan een gratis en vrijblijvende proefles bij van onze geweldige docenten. Je kind zal ook die transformatie kunnen ervaren en de kracht van muziek maken zal je kind helpen om uit zijn/haar schulp te kruipen en meer zelfvertrouwen te krijgen! En natuurlijk enorm veel plezier te beleven. Maar pas wel op: dat plezier werkt aanstekelijk en voor je het weet heb je een klein muzikantje rond lopen dat ook zo’n stoere gitaar of drumstel wil, en de hele dag muziek wil maken. Tja, er zijn ook kinderen die niet meer los komen van die telefoon of tablet. Ik weet wel wat ik zou willen ;).

Klik op deze link om een proefles te boeken en een van onze docenten neemt zo snel mogelijk contact met je op!

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Reactie plaatsen