Wanneer is je kind klaar voor drumlessen?
Is mijn kind te jong voor drumlessen?
23 september 2023 
3 min. leestijd

Is mijn kind te jong voor drumlessen?

Drums zijn fascinerend, toch? Het is niet alleen maar hard slaan. Drummers moeten een onberispelijke hand-oogcoördinatie hebben en uitstekende controle over elk lichaamsdeel. Ze houden alles bij elkaar in een band, ongeacht het genre. Zonder een goede drummer is er geen goede band. Ze zijn verantwoordelijk voor timing en groove, en zonder dat klinkt niets echt geweldig. Daarom gaan we het vandaag hebben over drumlessen voor kinderen!

Kinderen zijn vaak gefascineerd door drums. Het is een van de meest interessante instrumenten voor hen. Maar zelfs als je veel interesse en talent ziet bij je kind dat graag drums wil spelen, vraag je je misschien af: is mijn kind er oud genoeg voor? Is er een leeftijdsgrens voor drums?

Bestaat er zoiets als de "perfecte leeftijd"?

Is er zoiets als de "perfecte leeftijd" voor drums? Het is moeilijk te zeggen, want het hangt af van veel verschillende factoren. Kinderen beginnen meestal al op 5 of 6-jarige leeftijd. Bij veel muziekscholen wordt er gezegd dat kinderen niet voor hun 8ste op drumles mogen. Dit vinden wij onzin. Ieder kind is uniek en je kan niet iedereen over een kam scheren. 

Natuurlijk hebben we ook genoeg getalenteerde drummers gezien die professionele carrières hebben opgebouwd nadat ze op 15-jarige leeftijd of zelfs later zijn begonnen.

Hoe eerder ze beginnen, hoe gemakkelijker ze dit nieuwe instrument zullen leren. Maar vroeg beginnen garandeert niet dat ze na een paar jaar blijven spelen als ze er niet volledig in geïnteresseerd zijn. Daarom zouden we durven stellen dat er geen zoiets bestaat als de "perfecte leeftijd". Als ze echter op jonge leeftijd interesse tonen, dan is dit ongeveer de juiste leeftijd voor hen om te beginnen.

Let op de tekenen

Voordat je eropuit gaat om een drumstel te kopen en drumlessen te regelen, zijn er een paar tekenen waar je op moet letten. Als je merkt dat ze het ritme bijhouden, door te neuriën of op iets te slaan, is dit het eerste belangrijke teken dat ze erin geïnteresseerd zijn. Het is ook handig als ze weten hoe ze moeten tellen en een gevoel voor ritme hebben. Daarnaast moeten ze genoeg geduld en focus hebben om door een les heen te gaan. En ten slotte moeten ze niet alleen enthousiast maar ook gedisciplineerd genoeg zijn om zich te wijden aan een nieuwe vaardigheid die ze zullen leren.

Is je kind klaar om drums te gaan spelen?

Elk kind is anders en er zijn geen strikte regels die je hier moet volgen. Drums zijn vrij eenvoudig om mee te beginnen, omdat het een strikt op ritme gebaseerd instrument is. Het vereist echter geduld om een volledige set te leren bespelen. Daarom moet je als ouder een manier vinden om te bepalen of je kind klaar is om zich aan deze nieuwe activiteit te wijden en of ze zullen blijven oefenen en ervan genieten in de komende jaren. De lessen voor kinderen tot 12 jaar duren  20 minuten, en groepslessen kunnen zelfs langer duren. Dit vereist enige emotionele volwassenheid om te werken.

Wat je moet weten als ze besluiten te beginnen met spelen

Als je alle tekenen hebt opgemerkt en er zeker van bent dat je kind klaar is om zich te committeren, ga dan gerust op pad en bereid alles voor voor hun muzikale reis! Maar zoals altijd zijn dingen nooit zo eenvoudig. Er zijn een paar dingen om te onthouden na deze belangrijke beslissing.

Eerst moet je de drums kopen

Maar niet zomaar een drumstel. Je moet op zoek naar een kleiner formaat set. Gelukkig zijn deze zowel verkrijgbaar in muziekinstrumentenwinkels als bij online winkels zoals Bax-shop. Het is aan te raden om een professional te raadplegen. Maar zelfs een speelgoed-achtig drumstel kan voldoende zijn als je eerst het water wilt testen. Zorg er ook voor dat je ze niet dwingt. Als ze geïnteresseerd zijn in drums, zullen ze ze leuk genoeg vinden om ze meerdere keren per week, zo niet dagelijks, te oefenen.

Bescherm hun gehoor

Een belangrijk aspect is het vinden van een manier om hun gehoor te beschermen. Simpele muzikanten oordopjes zoals deze van Alpine of andere soorten gehoorbescherming zijn verplicht. Een andere manier om de dingen zo stil mogelijk te houden in je huis, is door een oefenpad te kopen, of zelfs een volledige stille oefenset. In feite zijn elektronische drumstellen ook een vrij goede keuze, vooral als je in een appartement woont. Het zal de oefensessies veel aangenamer maken voor zowel jou als je kind.

Laat je kind ook met andere muzikale kinderen omgaan

Het hoeft geen groepsdrumles te zijn. Zelfs een speelse jamsessie tijdens een speeldate is genoeg om ze nog meer geïnteresseerd te krijgen in het instrument door het verkennen van de volledige potentie. Naast creativiteit, zullen ze nieuwe manieren ontwikkelen om van anderen te leren. Dit is cruciaal als ze er goed in willen worden.

Het is nooit te vroeg of te laat!

Uiteindelijk is het belangrijk om te weten dat muziek een kunstvorm is. Daarom zijn er geen beperkingen aan wat men kan doen. Technisch gezien is het nooit te vroeg of te laat voor iemand om te beginnen met het bespelen van een instrument, inclusief drums.

Gratis proefles

De beste manier om er achter te komen of je kind al kan beginnen met drummen is om een gratis en vrijblijvende proefles te boeken.

Vraag hier je gratis proefles aan!

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Reactie plaatsen