Waarom is Collin Leijenaar Novae Popschool Ede gestart?

Mijn persoonlijke verhaal

De standaardmuzieklessen lagen mij niet, dus ik begon mijn eigen popschool!

Ontluikende liefde werd een teleurstelling

Het was 1985, ik was 11 jaar en had na mislukte pogingen gitaar en piano te spelen mijn grote liefde gevonden: het drumstel. Ik was mega enthousiast en wilde maar één ding: drummen, drummen en nog veel meer drummen. En het liefst ook in een bandje spelen. Dus ik ging op drumles bij een plaatselijke drumdocent.


Tijdens mijn eerste drumles pakte de drumdocent een lesboek en zei: “Dit cursusjaar krijg je 30 lessen, dus we gaan dit lesboek in 30 stukjes verdelen. Volgend jaar pakken we lesboek 2 en dan doen we het zelfde”. Weg uitdaging…

Ik merkte al snel dat ik veel sneller ging dan de planning die deze docent bedacht had en liep al snel flink voor op de les. Ondanks dat het lesboek op zich goede oefeningen bevatte, vond ik ze nogal saai en kon ik die maar moeilijk vertalen naar wat ik zelf gaaf vond aan drummen. Dus al gauw bleef het hangen in elke week snel even de oefeningetjes doen zoals ze in het boek stonden. De docent gaf mij geen tools hoe ik die, in de ogen van een tiener ogenschijnlijk saaie oefeningen, in de praktijk kon inzetten en er iets heel gaafs van kon maken. En zelf probeerde ik nummers van mijn favoriete bands uit te zoeken. Maar helaas was hier in de les bijna geen ruimte voor om hier aan te werken.


Al snel speelde ik als tiener in mijn eerste rockbandje en dat bracht allerlei nieuwe uitdagingen en vragen bij mij. Vragen waar mijn drumdocent niet direct een inspirerend antwoord op had, omdat hij uit de klassieke orkest-wereld kwam en zelf geen ervaring had met het spelen in een rockband. Ik merkte dat mijn plezier en drive om te drummen afnam, omdat de lessen niet aansloten bij mijn eigen belevingswereld, wensen en groei. Ik ben toen gestopt met die lessen en wist niet goed hoe ik mij nu verder moest ontwikkelen, anders dan zelf maar dingen uit te zoeken.

Toch wilde ik iets bereiken want mijn droom was om professioneel muzikant te worden. Dankzij een goed gesprek met een bevriende muzikant heb ik de draad weer opgepakt en ben ik bij andere docenten lessen gaan volgen. Met wat meer succes, maar ook daar merkte ik dat veel van deze docenten vaak een bepaald idee hadden over hoe ik moest klinken, wat ik moest gaan spelen en wat voor soort drummer ik zou moeten worden, terwijl die adviezen vaak niet in lijn lagen met mijn muzikale persoonlijkheid, wensen, smaak en voorkeuren.

Vele jaren later kreeg ik een soortgelijke ervaring op het conservatorium. Ik ben een rocker in hart en nieren, maar destijds op het conservatorium was er alleen maar ruimte voor jazz, bebop, latin en swing. Ik geloof ook zeker dat je zoveel mogelijk muziekstijlen moet bestuderen omdat dat extra verrijking geeft in datgene wat je doet. Maar ik probeerde ook ruimte te creëren voor mijn eigen muzieksmaak, wensen en belevingswereld. Ik wilde de beste rock en prog rock drummer worden. Dáár wilde ik op afstuderen. Maar dat werd niet echt gewaardeerd: “Jazzen zul je!”.

Hoop doet leven

Uiteindelijk kwamen er mensen op mijn pad die mij hielpen in mijn muzikale eigenheid te geloven en te gaan voor wat ik van binnen voel en wilde bereiken. Ik heb door deze muzikale reis geleerd dat hard werken loont. Maar als je daarbij ook nog ondersteund wordt door de juiste coaches, die je de juiste dingen aanreiken waarmee jij verder komt, je veel sneller en beter groeit, en je uiteindelijk verder komt.

Het heeft mij uiteindelijk veel gebracht. Muziek is niet alleen mijn hobby, het is mijn werk geworden. Ik heb mogen spelen met mijn muzikale helden, ik heb de wereld over getourt als drummer van een succesvolle artiest en veel CD’s in mogen spelen, en doe dit nog steeds. Ik ben hier er enorm dankbaar voor.

Tijdens al die reizen en tours heb ik enorm veel mensen gesproken over wat muziek voor hen betekent en wat muziek doet. Ik zag grote overeenkomsten tussen al die mensen uit al die landen. Ik ben daardoor veel gaan lezen over de kracht van muziek en muziekonderwijs.

Muziek is een universele taal, muziek verbind, geeft plezier en is een uitlaatklep voor emoties en spanningen. Maar het is veel meer dan dat. Muziek en muziekonderwijs geeft mensen betere kansen in het leven. Je wordt gelukkiger van het bespelen van een instrument. Je kan hier nog meer over lezen in mijn blog of op deze pagina waar ik onze missie en visie uitleg.

De leerling staat centraal

Toen ik in 1998 mijn drumschool startte (wat zeven jaar later doorgroeide in Novae Popschool) wist ik dat ik het anders wilde doen dan hoe ik het in mijn eigen leven ervaren heb. Ik wilde dicht bij de belevingswereld van mijn leerlingen staan en ze helpen hun muzikale eigenheid te ontwikkelen.

Vanaf dag één hanteer ik deze regel: de leerling staat centraal, zijn/haar wensen, voorkeuren, stijlen, doelen en belevingswereld is de basis van de lessen die we geven. Muziek maken moet in eerste instantie plezier geven, leuk zijn en voldoening geven. Het moet motiveren, enthousiasmeren en muzikanten helpen hun dromen (hoe groot of klein ook) waar te maken. Daar horen natuurlijk de juiste technieken, theorie en beproefde methodieken bij. Maar die staan altijd in dienst van het grotere goed: plezier hebben met het maken van muziek én de muzikale eigenheid van iedere leerling ontdekken en
ontplooien.

Performance based lessen

Onze lessen zijn ‘performance based’, dat wil zeggen dat we alle tools en coaching bieden om het talent van onze leerlingen te ontwikkelen en ze klaar te stomen voor het samenspelen in bandjes en optreden/performance zodat ze actief kunnen deelnemen aan de Nederlandse muziekcultuur. Daarvoor zetten we de juiste methodieken, technieken en leermethodes in gekoppeld met veel mogelijkheden om in bandjes te spelen, om op te treden en samen te jammen. Alles voor het hogere doel: muziek kunnen maken vanuit je hart, met veel plezier en daardoor het ontwikkelen van je muzikale eigenheid.


Rockers, jazzers, funkers, singer-songwriters, metal heads, gospelliefhebbers en bluesfanaten. Kinderen, tieners, veertigers of gepensioneerden. Iedereen kan met zijn eigen voorkeuren en wensen bij Novae Popschool aan de slag.

Met resultaat

En dat werkt! We hebben door de jaren heen duizenden leerlingen mogen begeleiden in hun persoonlijke muzikale reis. Voor de een betekent dit een plezierige hobby en heerlijk akkoorden te kunnen spelen op de gitaar tijdens vakantie bij een kampvuur en daar de show stelen. Voor anderen een muzikale reis die hen een professioneel leven als muzikant bracht. En voor anderen een geweldige manier om even aan het drukke zakenleven te ontsnappen.

We horen zo veel verhalen van leerlingen die dankzij onze lessen meer zelfvertrouwen hebben gekregen in hun eigen kunnen, in wie ze zijn. Waardoor ze ook voor de klas durven staan bij een spreekbeurt. Of verhalen van leerlingen die hun angsten overwonnen hebben en nu staan te schitteren op het podium voor een volle zaal. Of betere presentaties of pitches kunnen geven in hun werk aan opdrachtgevers.

Leerlingen die dankzij datgene wat het bespelen van een muziekinstrument in het brein doet, betere resultaten op school halen. En leerlingen die uit een sociaal isolement zijn gekomen, een leuke vriendenclub hebben gevonden met mensen met dezelfde hobby’s. We hebben zelfs meerdere stelletjes zien ontstaan uit de bandprojecten en groepslessen die we geven. De liefde voor muziek sloeg over in liefde voor elkaar ;).

Met succes voor de leerlingen

We hebben veel leerlingen mogen coachen en zien schitteren op TV tijdens liveshows van The Voice, The Voice Kids, Idols, Holland Got Talent en andere talentenshows.

Andere leerlingen hebben we mogen klaar stomen voor een professionele muziekopleiding en die nu als professioneel muzikant hun geld verdienen met hun grootste passie: muziek maken. Sommige zijn na succesvolle afronding van hun studie zelf aan de slag gegaan als docent bij onze popschool of een van de andere muziekscholen in Nederland.

Maar misschien wel het grooste succes is dat wij duizenden mensen hebben mogen helpen om een enorm leuke hobby te ontdekken, en nu met liefde voor muziek genieten van het muziekmaken, het samenspelen, het creëren, het luisteren, de inspiratie en de ontspanning die het muziek maken geeft.

Bewezen concept

Hierdoor is Novae Popschool een begrip geworden in Ede en omgeving en zijn we de belangrijkste aanbieder van instrumentale- en vocale popmuziek lessen in de gemeente Ede. Ondanks een landelijke trend van teruglopende leerlingen-aantallen bij reguliere muziekscholen, merken wij juist groei en een toenemende vraag naar onze lessen.

We geven lessen aan kinderen, tieners, studenten, volwassenen en senioren, coachen talentvolle leerlingen in de TalentSchool en bereiden leerlingen voor op hun toelating voor een MBO of HBO muziekopleiding. De lessen en cursussen worden gegeven door gediplomeerde docenten die zelf actief bijdragen aan de popcultuur in Nederland en dus vanuit de praktijk lesgeven.


Mijn team en ik kunnen niet wachten om ook met jou of je kind aan de slag te gaan en jou/hem/haar te begeleiden op een bijzondere, leuke en mooie muzikale reis die je enorm veel vreugde, speelplezier en vervulling gaat geven!

Gratis een vrijblijvende proefles?