Piano of keyboardles

Keyboard

Piano of keyboard les. Wat is het verschil?

We krijgen vaak de vraag: "Wat is het verschil tussen pianoles en keyboardles?"

Elk instrument heeft zijn eigen unieke voordelen en functies. De belangrijkste verschillen tussen piano, elektrische piano en keyboard zijn:

De Akoestische Piano

Een akoestische piano is een akoestisch, mechanisch instrument. Zonder stroom, samples of poespas. Een instrument die geheel mechanisch en akoestisch klanken voortbrengt.

  • Een 'piano' is een akoestisch of elektrisch instrument.
  • Een akoestische piano heeft 88 gewogen toetsen.
  • Omdat een akoestische piano een mechanisch instrument is, is het volume niet aan te passen door een volume knop.

De Digitale Piano

Een digitale piano doet vooral een echte akoestische piano na, maar doet dit op een elektrische manier, met samples.

  • Een elektrische of digitale piano heeft ook 88 gewogen toetsen. Maar er zijn ook kortere varianten met 76 of 61 toetsen verkrijgbaar.
  • Bij een digitale piano worden de computer-gesampled pianoklanken weergegeven via speakers of een hoofdtelefoon. Omdat de geluiden digitaal worden gemaakt, hoeft een digitale piano nooit gestemd te worden.
  • Over het algemeen hebben digitale piano’s niet één geluid, maar meerdere varianten van een pianogeluid, vaak aangevuld een basis aan andere instrumentklanken (strings, pads, choirs).

Een Keyboard

Een keyboard lijkt op het kleine broertje van de elektrische/digitale piano en zit vol met geluiden van allerlei muziekinstrumenten en automatische begeleidingen.

  • Een 'keyboard' is een elektrisch instrument met meestal ongewogen (lichtere) toetsen, verkrijgbaar in meestal 61, 76 of ook 88 toetsen.
  • Als je de toetsen van een keyboard indrukt, worden de geluiden weergegeven via de interne speakers, of een koptelefoon.
  • Omdat de geluiden digitaal worden gemaakt, hoeft een keyboard nooit gestemd te worden.
  • Op een keyboard kan je de geluiden en instrumenten wijzigen (veel keyboards hebben honderden geluiden waaruit je kan kiezen).
  • Met een keyboard kun je meespelen met de ‘automatische begeleidingen’. Zo lijkt het direct alsof je met een band meespeelt. Spelen met automatische begeleidingen is erg goed voor het ontwikkelen van je vermogen om precies op tijd te spelen.

De Klank

Een akoestische piano heeft maar één klank: die van de piano zelf. Geen poespas, maar een mooi akoestisch geluid wat helemaal mechanisch tot stand komt in een instrument gemaakt van hout, snaren en metaal. Des te harder (of voller) je op de toetsen speelt, hoe harder (of voller) het geluid. En andersom natuurlijk ook. Speel je zachter, dan krijg je ook een zachtere klank. Dit heb je letterlijk ‘zelf in de hand’.

Als je een toets indrukt, slaat er een mechanische hamer op een serie snaren, waardoor je de klank hoort. Doordat er veel snaren vlak bij elkaar zitten in een klankkast, zal er nooit maar één snaar klinken, maar klinken alle snaren en vibreert hele piano mee. Hierdoor geeft een akoestische piano een geweldige beleving tijdens het bespelen, je voelt en ervaart met je hele lichaam dat je de piano bespeeld.


Bij een akoestische piano moeten de snaren altijd op de juiste toonhoogte gestemd zijn. En moeten daarom regelmatig door een gespecialiseerde pianostemmer gestemd worden. Doe je dat niet, wordt de piano vals. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad in je huis is de algemene vuistregel is dat een piano twee keer per jaar moet worden gestemd.

Een elektrische/digitale piano is een goeie imitatie van een akoestische piano. Hoe duurder het instrument is, hoe beter de klank zal zijn.


Een elektrische piano heeft naast diverse varianten van het pianogeluid vaak enkele orgels, pads en strings aan boord. Maar dit zijn er niet veel, het gaat immers om het pianogeluid! Een digitale piano geeft het geluid elektrisch door aan ingebouwde luidsprekers, of via de outputs naar een geluidsinstallatie. Omdat het instrument elektrisch is er geen klankkast, waardoor je niet met je hele lichaam voelt dat je piano speelt (tenzij je de versterker op 11 zet ;) ).


Keyboards zitten boordevol geluiden van veel verschillende instrumenten. Natuurlijk ook piano’s, maar ook gitaren, basgitaren, strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, pads, orgels, percussie en drumgeluiden. Het pianogeluid is meestal niet zo goed als die van een digitale piano.

Wat is het verschil tussen pianoles en keyboardles?

Pianolessen kan je volgen op zowel een akoestische als een digitale piano, maar niet op een keyboard. Bij pianoles leer je met twee handen de piano te bespelen. Zowel begeleidend: akkoorden als ook solerend. Het bespelen van de piano gebeurt zonder automatische begeleidingen, en is uitermate geschikt om mee samen te spelen met anderen. Of je nu jezelf wil begeleiden als singer-songwriter, mee wil jammen met een bigband of wil rocken in een band, de (digitale) piano is daar uitermate geschikt voor.


Bij keyboardlessen leer je het keyboard gebruiken en te bespelen. Als je alle functies van een keyboard volledig wil benutten, speel je meestal met je linker hand de akkoorden. Doordat jij met je linker hand de akkoorden speelt, gaat de automatische begeleiding met je mee: dus niet alleen speel je met pianoklanken de akkoorden, maar ook zal de bas en de gitaar in de automatische begeleiding mee gaan met de akkoorden. Met je rechterhand speel je daarover de melodie of een solo. Hierdoor is het keyboard zeer geschikt om alleen muziek mee te maken. Als je in een band wil spelen, heb je meer aan pianoles.

Wat kies je?

Wat je ook kiest, het is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren, wensen én wat je met je muziek wilt doen.

Je piano of keyboard docent kan je helpen de juiste keus te maken. Heb je nog geen docent? Vraag dan snel een gratis en vrijblijvende proefles bij Novae Popschool aan, dan kan je dit meteen bespreken tijdens de proefles.

Keyboard