Vijf tips voor betere cover versies
Vijf tips om een 1 op 1 kopie van een bestaande song te voorkomen
15 januari 2016 
2 min. leestijd

Vijf tips om een 1 op 1 kopie van een bestaande song te voorkomen

Je favoriete song uitzoeken en die vervolgens naspelen – in je eentje of met je band – is leuk. Maar je kunt er natuurlijk ook een cover 2.0 van maken: nét even iets anders.

Voor beide opties is iets te zeggen. Het is best een klus om je de originele versie goed na te kunnen spelen: de timing, intentie, sounds, dynamische flow, riffs, etc.

Maar er is ook een kans dat je dan bijna niet meer kunt afwijken van het origineel. Je merkt dat kopiëren niet meer leerzaam is, maar je weet niet hoe je uit je referentiekader moet stappen. Als je wel graag anders wilt maar steeds op hetzelfde uit komt, dan moet je deze blog ab-so-luut lezen!

Ik geef je hieronder vijf tips die je helpen om creatief aan de slag te gaan met het vertolken van bestaand repertoire. Je eigen draai aan een bekend nummer geven: that’s fun!

 

1. Tempo

Speel de song in een ander tempo. Je krijgt dan al direct een ander effect. Het heeft direct invloed op bijvoorbeeld de frasering van de melodielijn. Belangrijk is dat het liedje wel overeind blijft en dat de tekst niet opeens ongeloofwaardig wordt.

De groove en begeleidingsslagjes, kunnen ook om andere oplossingen gaan vragen. Het veranderen van het tempo kan namelijk van grote invloed zijn op wat juist wel en juist niet lekker meer loopt.

2. Feel & maatsoort

In het verlengde hiervan kijken we verder naar de feel. Speel recht in plaats van een shuffle/triolenfeel of swingfeel. Of juist anders om. Verander de maatsoort van 6/8 naar 4/4 of andersom. Of voor de lefkezen onder ons: zet een vierkwartsmaat om naar een vijf-achtste of zeven-achtste maatsoort!

3. Muziekstijlen

Iedere muziekstijl heeft zijn eigen kenmerken. Zet maar eens een jazzballad in een medium tempo Reggae. Of een rocknummer in latin of dubstep. Of een soulhit in een funky fusion jasje. Je moet dan uiteraard wel weten wat zo typerend is voor die bepaalde muziekstijl. Geef je analytische oor de ruimte en ga gewoon eens experimenteren!

4. Instrumentatie & vocalen

Bekijk de instrumentatie. Kan je andere instrumenten inzetten, of kan je instrumenten toevoegen of weglaten? Als je punt drie volgt zal dat hoogstwaarschijnlijk ook wel moeten.

En wat dacht je van het veranderen van koortjes (meerstemmigheid)? Of het toevoegen van instrumentale lijnen of een hook? Of bedenk dikke accenten die niet in het origineel voorkomen.

5. Reharmoniseren

Bekijk de akkoorden. Welke kan je vervangen door een ander akkoord? Dat noem je reharmoniseren. Een andere mogelijkheid is om akkoorden toe te voegen of juist weg te laten.
En als het past in de stijl kan je drieklanken vervangen door vierklanken. Voeg alteraties toe. Of juist andersom 🙂

Het is – zo weet ik uit ervaring – héél leuk om hier mee bezig te zijn. Heb jij goeie tips of leuke voorbeelden? Laat ’t ons weten!

 

Luistervoorbeelden: origineel en vertolking

Hieronder vind je een hele rits voorbeelden van hoe je een song naar eigen idee kunt ombouwen. Van iedere song hebben we zowel het origineel als een nieuwe versie geplaatst. Als je het origineel kent, en dan luistert naar de nieuwe vertolking ontdek je vaak een combinatie van bovenstaande punten. Wil je stappen maken in het eigen maken van bestaande songs: noteer dan per song wat er is veranderd. Gebruik hiervoor als basis bovengenoemde vijf punten.

Inspiring!

Jump

Origineel Van Halen

Paul Anka – big band swing


Jolene

Origineel Dolly Parton

Slow Ass Jolene Good little Buddy


Rolling in the deep

Origineel Adele

Dirty Loops Adele Rolling in the deep – steamy funk


Barbie girl

Origineel Aqua – 90’s technopop

Rita Reijs – medium bossa nova


I’m gonna be 500 miles

Origineel Proclaimers – up tempo

Sleeping at last – lyrisch


Stand by me 

Origineel Ben E King

Ki:Theory


Man in the mirror

Origineel Michael Jackson – medium tempo pop

J2 Featuring Cameron The Public. Mooi staaltje reharmonisatie, een melodie-aanpassingen, slow sound track-ish


Time after time

Origineel Cindy Lauper – pop medium tempo

The Wind and the Wave – country


Don’t you want me baby

Origineel Human League – eighties pop

Young Summer – singer songwriter ballad-ish


Fame

Origineel Irene Cara – eighties pop/musical

Mree – heel open en dreamy en 12/8 maatsoort!


All about that bass

Origineel Meghan Trainor

Postmodern Jukebox European – old school swingversie


Ook leuk om te luisteren:

25 verschillende stijlen in ‘hello’ van Adele. Very funny!

 

 

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Reactie plaatsen