Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een beginnersgitaar??
Hoe koop ik een beginnersgitaar?
28 april 2016 
in advies
11 min. leestijd

Hoe koop ik een beginnersgitaar?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een beginnersgitaar voor mijn kind?

Dat is een van de meest gestelde vragen die wij bij Novae Popschool binnen krijgen. Veel ouders weten niet welke gitaar ze moeten kopen voor hun kind die voor het eerst gaat starten met gitaar spelen.

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen. Zodra je een mooie gitaar voor je kind hebt gekocht, kom dan naar Novae Popschool voor een gratis proefles en wij helpen je kind verliefd te worden op het spelen van dit geweldige instrument!

Maar ook als je een gitaar voor jezelf zoekt is deze informatie nuttig! 😉

De beginners gitaar

Er zijn tal van goedkope én geweldige opties voor een beginners gitaar. Ook voor gezinnen met een beperkt budget is het mogelijk om voor hun ontluikende muzikant een inspirerend instrument te kopen, waarmee ze met trots de bandlessen binnen lopen. Als jouw kind klaar is voor een wat serieuzer instrument zijn er ook veel mogelijkheden.

Gitaren zijn net als auto’s: je kunt er zoveel aan uitgeven als je wilt, maar ook de goedkoopste brengt je van a naar b. Duurdere modellen klinken beter en spelen comfortabeler, maar ook met het goedkoopste model kun je de basics prima leren.

Even een opmerking over betaalbare instrumenten: Een van de manieren waarop gitaarfabrikanten de kosten op hun betaalbare modellen zo laag mogelijk houden is door te besparen op mankracht tijdens het in elkaar zetten van het instrument. Vaak zijn de gebruikte onderdelen prima van kwaliteit en goed in elkaar gezet, maar het fine-tunen van het instrument, waardoor de gitaar goed is te bespelen en een goede sound heeft, wordt overgelaten aan de consument. Veel mensen die hun eerste gitaar of basgitaar kopen weten niet hoe dit moet. Onze docenten leren de leerlingen niet alleen hoe je een gitaar moet bespelen, maar ook af te stellen, te stemmen en te onderhouden.

Elektrisch of akoestisch?

Veel ouders vragen ons wat beter is, starten van op een akoestische gitaar of juist op een elektrische gitaar. Het maakt niet uit, het is hetzelfde instrument. Het verschil is dat de ene gitaar een gitaarversterker nodig heeft en de andere niet. Hierdoor is het net iets duurder om op een elektrische gitaar te beginnen dan op een akoestische gitaar.

Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je direct en overal een natuurlijk gitaargeluid hebt. Ook op een warme zomerse avond rond het kampvuur kun je muziek maken. Je bent niet afhankelijk van een gitaarversterker en stroom.

Met een elektrische gitaar heb je het voordeel dat je eindeloos in geluiden kunt variëren. Van een cleane sound tot het echte overdrive scheurwerk, het is allemaal mogelijk. Je kan veel speciale gitaareffecten aansluiten waardoor er nog meer sounds en effecten mogelijk zijn. Ook kun je op de meeste versterkers een koptelefoon aansluiten, handig als je kind ’s avonds even tijd heeft om te oefenen zonder dat je andere kids wakker worden.

Een van de belangrijkste concepten achter het succes van Novae Popschool is dat wij startende gitaristen aanmoedigen om direct op die gitaar te gaan spelen waar ze écht enthousiast van worden. Bij veel muziekscholen moet je bijvoorbeeld eerst een AMV-cursus doen, dan een paar jaar op een nylon-string gitaar, voor je gitaarles op een elektrische gitaar mag volgen. Echter zie je vaak dat kinderen snel de motivatie verliezen als de gitaarlessen niet aansluiten op de de persoonlijke interesse en passie van de leerling.
Dus als je kind verliefd is geworden op die mooie hout kleurige akoestische gitaar, of dat ze hun handen niet af kunnen houden van die heavy metal elektrische gitaar, dan zal juist dát instrument beter bij ze passen. En zal het ze helpen om sneller hun favoriete muziek te kunnen spelen. Hierdoor zullen ze sneller beter worden op hun instrument én blijven ze gemotiveerd. Onze gitaarlessen zijn zo opgezet dat plezier en inspiratie altijd de boventoon voeren. Het juiste instrument is daarbij net zo belangrijk.

Elektrische gitaren

De twee grootste fabrikanten van elektrische gitaren produceren betaalbare sub-merken die een eenvoudig ‘go-to’ keuze zijn – Fender maakt Squire instrumenten en Gibson maakt Epiphone. Beide merken hebben een scala aan mogelijkheden voor de beginnende gitaristen, zoals de starters-pakketten met een gitaar, versterker, kabel, hoes en alles erop en eraan. Zo heeft je kind voor maar een paar honderd euro alles wat hij/zij maar nodig heeft om direct te starten met het rocken van de klassiekers of de hits van nu. Er zijn andere gitaarfabrikanten die concurreren rond dezelfde prijs, en maken instrumenten van vergelijkbare kwaliteit. Lees voor je koopt altijd de online reviews en voel je vrij om tijdens de gratis proefles de gitaardocent alles te vragen over het kopen van de juiste gitaar. We verkopen zelf geen instrumenten, maar onze docenten kunnen je voorzien van de juiste adviezen! Verderop kun je wel lezen hoe je via Novae Popschool korting kan krijgen op de aanschaf van een nieuwe gitaar.

Akoestische gitaren

Er zijn twee soorten akoestische gitaren. Gitaren met stalen snaren, ook wel Western gitaar of Steel-string gitaar genoemd, en gitaren met nylon snaren (ook wel Spaanse gitaar). Nylon-string gitaren zijn voor beginners makkelijker te bespelen, omdat nylon snaren wat lichter spelen. Echter is de klank meer voor klassieke- of wereldmuziek. De steelstring gitaar wordt binnen de popmuziek het meest gebruikt wanneer er op een akoestische gitaar gespeeld wordt. Bij Novae Popschool raden we daarom aan om zo snel mogelijk op een gitaar met stalen snaren te spelen. Dat maakt een switch tussen akoestisch en elektrische gitaren ook makkelijker, omdat het speelgevoel overeenkomt.

Als je kind op een akoestische gitaar wil beginnen (we krijgen veel singer-songwriter liefhebbers binnen die gitaarles willen op hun akoestische gitaar), zijn er ook akoestische startpakketten. Fabrikanten zoals Yamaha, Fender / Squire, en Epiphone bieden deze aan, maar ook zijn er voldoende concurrenten die kwalitatieve en goedkope startersets maken. Deze instrumenten zijn prima om het avontuur van het spelen van de gitaar te starten, en het begin te maken voor het schrijven van eigen nummers, of de grootste kampvuurhits te kunnen spelen op vakantie.

Als je een gitaar uit een duurdere klasse kan kopen, zijn er veel meer mogelijkheden. Er zijn betere Squires en Epiphones, betaalbare Fenders en gitaren gemaakt door een groot aantal andere merken die helemaal cool zijn, lekker spelen en goed klinken. Houd in gedachten dat als je omhoog gaat in prijs, je vaak geen combinatiepakketten meer hebt, maar elk onderdeel afzonderlijk moet aanschaffen. Is het de stijging van de prijs waard? Ja, bijna altijd, maar als de gitaar bedoeld is voor een beginnende gitarist(e) dan zal een beginnersgitaar de klus prima kunnen klaren.

De voorwaarden bij het kopen van een duurder instrument zijn hetzelfde als bij het kopen van een instapmodel. Heeft de gitaar goede (online) beoordelingen? Zie ik mijn kind dit instrument met liefde bespelen? Vind mijn kind deze gitaar wel cool? Wat zeggen de specialisten? Wat is het advies van de gitaardocent?

De grootte van de gitaar

Een gitaar kies je mede naar het formaat dat bij de bouw van je lichaam past. Voor de jonge kinderen is een normale gitaar vaak te groot. Speciaal voor kinderen zijn er kleinere gitaren ontwikkeld. Zo kunnen ook de jongste kids genieten van het gitaarspelen. Er bestaan kindergitaren in zowel elektrische, akoestische- en basgitaar uitvoeringen. Een 7 jarige zal niet kunnen spelen op een 4/4 gitaar (normaal formaat). Een 7 jarige kan beter op een 1/2 gitaar of een 3/4 gitaar spelen. Een tienerdame zal vaak prettiger spelen op een 7/8 gitaar en de volgroeide speler speelt beter op de 4/4 gitaar. 

Welke maat kindergitaar geschikt is voor jouw kind is dus afhankelijk van zijn/haar lichaamsbouw. Zie hieronder welke gitaar voor welke leeftijd geschikt is:

[table id=10 /]

Cool versus Kwaliteit

Voor de meeste kinderen zijn de looks nog belangrijker dan de kwaliteit, klank of gebruikte houtsoort van de gitaar. Het is belangrijk om dit ook in gedachten te houden! Natuurlijk zijn die zaken belangrijk, maar je kind wil gewoon een stoere gitaar bespelen. In de fantasie van het kind ziet hij/zij zich al op de grote festivals staan en dan moet het er goed uit zien ;). Gelukkig zijn de fabrikanten hier ook van bewust, en zijn er voldoende goeie gitaren die er ook voor kinderen heel cool uit zien.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar

Of je nu een nieuwe of gebruikte gitaar koopt, onderstaande tips kunnen je helpen een goeie gitaar te vinden.

Actie: Begin met te controleren of de actie van de gitaar goed is. De actie van een gitaar is de relatie tussen de snaren en de gitaarhals. Het gaat om hoeveel ruimte er tussen de snaar en de fret is. Hoe hoog staan de snaren boven de hals? Meestal wordt dit vanaf de 12e fret gemeten. Te hoge actie kost meer kracht tijdens het spelen. Een te lage actie zorgt voor ratelende snaren en moet dus voorkomen worden. De actie is iets dat vrij gemakkelijk kan worden aangepast, maar als de snaren te ver boven de hals staan op het punt waar de hals aan de body van de gitaar vast zit koop die specifieke gitaar dan niet. Dat betekent niet per se dat het merk of model gebrekkig is, maar dat net die ene gitaar een aantal problemen heeft. Misschien is hij gevallen tijdens het transport, of is het een fabrieksfoutje.

Hals: De hals van de gitaar moet (bijna) recht zijn. Bij een rechte hals is de actie van de gitaar overal (bijna) het zelfde. Is de hals bol, dan zullen de snaren tijdens het spelen langs de frets aanlopen en ratelen. Is de hals hol dan zal het bespelen van de gitaar zwaarder zijn omdat de afstand tussen de snaren en de frets groter wordt. De hals kan ook getwist zijn. Een afwijkende hals zal er voor zorgen dat een gitaar niet goed te stemmen is. Misschien klinkt hij op de ene positie goed maar op een andere positie vals. Een eerste blik langs de zijkant van de hals laat grote afwijkingen in de kromming of twist van de hals zien. Als de kop van de gitaar niet recht staat ten opzichte van de body, dan is de hals getwist.
Maar wil je ook de kleinere krommingen aan het licht brengen is er nog een manier.

Een gespannen snaar loopt altijd in een rechte lijn. Wanneer je een snaar tegelijkertijd op de 1e en de 14e fret indrukt, dan kan je meteen zien of de hals recht loopt of afwijkt. Een klein beetje hol is goed, er is dan namelijk minder kans op ‘Fret-buzz’, waarbij de snaar net een beetje tegen de fret aanloopt en een ratelend geluid geeft.

Frets: Als de gitaar goed klinkt, en de actie is okay, laat dan je vinger langs beide zijden van de hals gaan om te voelen of er uiteinden van de metalen frets uitsteken. Als je er een of meerdere gevonden hebt die niet netjes op hun plek zitten betekent dat niet direct dat het een slechte gitaar is, of dat het merk of model niet goed zijn, maar dat er net bij die gitaar een wat minder goede afwerking is. Frets die niet netjes zijn afgewerkt, kunnen natuurlijk worden gefixt, maar bij het kopen van een nieuwe gitaar er is geen reden om meteen reparaties uit te moeten voeren. Het kan je wel een goede onderhandelingspositie geven om de gitaar goedkoper te kopen en dan het probleem te laten fixen.

Stemmechanieken: Een gitaar wordt gestemd door de draaiknoppen aan de kop van de gitaar te draaien. Hierdoor wordt de spanning op de snaar slapper of strakker, waardoor de toonhoogte hoger of lager wordt. Slapper is lager en strakker is hoger. Deze draaimechanismes moeten soepel werken zonder dat er te veel kracht nodig is om deze te bedienen en mogen niet kraken als je ze verstelt. Maar ze moeten ook niet te los zitten, waardoor de gitaar vanzelf zijn stemming verliest.

Elektronica: Als je op zoek bent naar een elektrische gitaar, sluit ‘m aan op een gitaarversterker en draai alle knoppen en flip de schakelaars een paar keer. Als je een krakend geluid hoort, betekent dit dat een deel van de interne elektronica een beetje vies kan zijn. Nogmaals, dat is een makkelijk te verhelpen probleem, maar niet iets wat je wilt horen als je kind de gitaar voor de eerste keer inplugt en bespeelt. Meestal is het gewoon een kwestie van een beetje contactspray, maar het kan ook zijn dat er een groter probleem aan ten grondslag ligt.

Elementen: Een elektrische gitaar heeft op de body van de gitaar, onder de snaren, elementen zitten. Deze elementen zorgen voor de versterking van het gitaargeluid. De elementen moeten op de juiste afstand van de snaren staan. Als de snaren te dichtbij de elementen staan, trekt de magnetische kracht de snaar vals. Staan de snaren te ver weg dan hou je geen sustain meer over. De afstand tussen het element en de snaar is gemiddeld tussen de drie en ongeveer zes millimeter. Je kunt dit controleren door de snaar ingedrukt te houden op de laatste fret.

5% korting voor leerlingen van de popschool

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar. Om meerdere redenen adviseren wij onze leerlingen om hun instrumenten en benodigdheden te kopen bij Bax-shop, de grootste muziekwinkel van Nederland.
De bezorging is over het algemeen snel: vandaag voor 22:00u besteld, morgen in huis. Het verzenden bij Bax-shop is gratis vanaf €50 en ze hanteren een 60 dagen ‘niet-goed-geld-terug’ garantie, dus je hebt ruim de tijd om je nieuwe gitaar op bovenstaande punten te controleren. Ook daarna is de service erg goed. Ze bieden standaard 3 jaar Bax-shop Garantie, dus is er na verloop van tijd wat mee aan de hand, kan je gewoon bij Bax-shop terecht voor de garantie.

Novae Popschool is educatie-partner van Bax-shop en dankzij dit partnerschap mogen wij onze leerlingen een korting aan bieden van 5% op het gehele reguliere assortiment.

Wil jij als (nieuwe) leerling van de popschool 5% korting op de aanschaf van een nieuwe gitaar? Neem dan nu contact met ons op!

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten


Maar hoe bespeel ik nu die gitaar?!

Als je eenmaal de perfecte gitaar hebt gekocht wil je niet dat die gitaar na verloop van tijd stof staat te verzamelen in de hoek van de kamer, of erger nog, ergens achter een paar dozen op zolder belandt.
Bij Novae Popschool leren wij onze leerlingen allereerst om plezier te hebben in het spelen van de elektrische of akoestische gitaar. En op dat fundament bouwen wij het spelen en leren verder uit met de juiste speeltechnieken, akkoorden, toonladders,
het kunnen spelen van gitaarsolo’s etcetera en werken we zo snel mogelijk toe naar optredens en performances ter motivatie en beloning. Wanneer leerlingen weten dat ze het podium op zullen lopen om in een echte concert-setting voor het publiek een concert te geven, zijn ze uit zich zelf veel gemotiveerder om te oefenen en beter te worden op hun instrument.

Bij Novae Popschool coachen we beginnende gitaristen om binnen een paar maanden op het podium te staan, samen te spelen met andere muzikanten en veel plezier en voldoening te beleven aan het muziekmaken waardoor ze hun zelfvertrouwen ontwikkelen. Ze maken herinneringen voor het leven en bouwen aan vriendschappen met kinderen die van dezelfde dingen houden.

Boek nu een gratis proefles!

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te bespreken over het kopen van de juiste gitaar. Weet jij nog een aantal goeie tips? Laat ze hieronder dan achter!

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Kiki Wals
Door

Kiki Wals

op 11 Jan 2018

Ik wist niet dat de hals van de gitaar bijna recht moet zijn! Ik heb altijd gitaar willen spelen, maar ik had er geen tijd voor. Volgend jaar heb ik meer vrije tijd die ik aan mijn droom wil besteden. Nu weet ik hoe ik een beginnersgitaar kan kiezen!

Collin Leijenaar
Door

Collin Leijenaar

op 05 Mar 2018

Heel veel succes met het ingang zetten van je droom. Het leven is te kort om je dromen te laten voor wat het is. Mochten wij je hiermee een beetje kunnen helpen, schroom niet om een gratis proefles te boeken.

Lauren de Bruijn
Door

Lauren de Bruijn

op 26 Jan 2018

Helemaal mee eens dat er zo veel verschillende opties voor een beginners gitaar zijn dat het moeilijk is om een te kiezen! Ik heb altijd gitaar willen leren spelen, maar er was geen muziekschool in mijn buurt. Dit jaar heb ik besloten om mijn droom te laten uitkomen, en nu ben ik op zoek naar een goede gitaar. Bedankt voor de tips!

Reactie plaatsen