In The Band: Een jaar vol muziek voor muzikale jongeren in Ede
In The Band: Een jaar vol muziek voor muzikale jongeren in Ede
26 april 2024 
3 min. leestijd

In The Band: Een jaar vol muziek voor muzikale jongeren in Ede

Het nieuwe Edese muziekinitiatief 'In The Band' biedt muzikale jongeren tussen 14 en 27 jaar de unieke mogelijkheid om ervaring op te doen met het spelen in bands. Dit programma is speciaal ontworpen voor zowel beginnende als ervaren muzikanten die interesse hebben om in een band te spelen.

Ontwikkeling en kansen

'In The Band' is toegankelijk voor jongeren woonachtig in de Gemeente Ede en biedt een platform waar ze leren samen spelen in een band, voorbereid worden op liveoptredens en studio-opnames, optreden tijdens bandnights in Astrant en het optreden van hun leven zullen geven tijdens het In The Band Festival 2025.

Wat biedt 'In The Band'?

Met In The Band kunnen de deelnemers proeven hoe het is om in een echte band te spelen. Het programma bevat:

  • Wekelijkse bandcoachingsessies met een professionele coach bij Novae Popschool
  • Liveoptredens in Astrant
  • Een professionele studio-opname
  • Inspirerende masterclasses en workshops door professionals uit de muziekscene
  • Een knallend optreden op het eindfestival, inclusief opname en release op YouTube

Collin Leijenaar, directeur van Novae Popschool vertelt:

"Met 'In The Band' bieden we jonge muzikanten in Ede geweldige nieuwe kansen. Dit project helpt de jongeren niet alleen bij het verbeteren van hun muzikale skills, maar geeft ze ook de ruimte om creatief te zijn en te groeien in het samenspelen en samenwerken. We bouwen een platform waar muzikale jongeren elkaar ontmoeten, samen muziek maken en samen sterker worden. Muziek maken in bands verbindt mensen met elkaar en draagt bij aan geluk. Het samenbrengen van jongeren met dezelfde interesses hebben is essentieel, niet alleen voor hun muzikale ontwikkeling maar ook voor hun mentale welzijn."

The Chaos Orchestra

Een van de deelnemende bands, The Chaos Orchestra uit Ede, heeft al twee singles opgenomen en uitgebracht op Spotify dankzij hun deelname aan 'In The Band'.

Ernst van den Oever, leadzanger van de Edese band ‘The Chaos Orchestra’ vertelt over zijn ervaringen:

"'In The Band' heeft ons de mogelijkheid gegeven om twee eigen geschreven nummers op te nemen en uit te brengen. De opname dag was echt een geweldige ervaring! Verder merk ik dat de band een stuk gemotiveerder is. We spreken vaak af om te werken aan nieuwe nummers, om samen te oefenen en natuurlijk voor de gezelligheid. Zonder de steun van dit project zouden we nooit zo actief geworden zijn. Bovendien leren we veel over muziek en de muziekindustrie. Ik raad het project aan voor elke muzikant wie opzoek is naar een leuke, leerzame ervaring! "

Luister hier naar The Chaos Orchestra op Spotify!

Edese samenwerking

Het project In the Band is onderdeel van de landelijke Brede Spuk regeling van de overheid. De SPUK-regeling bundelt richt zich op het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, preventie en het versterken van de sociale basis voor jongeren. Vanuit deze spukregeling is een samenwerking ontstaan tussen Edese instanties zoals Novae Popschool, Astrant, La Connecta, Malkander jongerenwerk, Cultura en de Gemeente Ede.

Samen strijden we tegen jeugdeenzaamheid en bevorderen we sociaal welzijn door middel van allerlei culturele projecten. Financieel ondersteund door de Brede Spuk-regeling, biedt dit initiatief een vitaal platform voor jongeren om persoonlijk samen te komen en hun passie voor kunst en cultuur te delen.

Leijenaar legt uit:

“Stijgende cijfers van eenzaamheid onder jongeren, versterkt door sociale media, hebben ernstige gevolgen zoals depressie en angst. Door jongeren samen te brengen, hun muzikale talenten te ontwikkelen, en ook hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te versterken creëeren we een omgeving waarin jongeren zich gewaardeerd en gehoord voelen, essentieel voor hun algemene welzijn en toekomstige successen. Ik ben blij met de ontstane samenwerking tussen de diverse culturele en sociale partners in Ede. Samen bieden we een inspirerende community waar elke jonge muzikant kan opbloeien.”

Betaalbaar

Dankzij subsidie van de landelijke Brede Spuk-regeling en een bijdrage van Novae Popschool is het project betaalbaar voor iedereen, ongeacht de financiële situatie. De kosten zijn €35 per maand per persoon. Voor gezinnen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum is er via Ede Doet Mee extra subsidie aan te vragen, waardoor de kosten dalen tot €16,25 per maand.

Voor wie?

Jongeren tussen de 14 en 27 jaar woonachtig in de gemeente Ede die een instrument kunnen bespelen of kunnen zingen met een passie voor muziek maken kunnen deelnemen aan het project. Ook bestaande bands zijn welkom.

Meer informatie

Jongeren en bands uit Ede kunnen zich tot en met 12 mei inschrijven. Voor meer informatie, bezoek de website van Novae Popschool op https://popschool.eu/intheband. 

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Reactie plaatsen