Stel de juiste doelen met deze 10 tips
10 tips om doelen te stellen
04 september 2015 
7 min. leestijd

10 tips om doelen te stellen

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten Novae Popschool blog doelen stellenVoornemens, doelen, dromen en plannen. Hebben we allemaal. Zo ben je ook op zoek gegaan naar een goeie muziekschool, en heb je je met een doel aangemeld voor gitaarles, drumles, of voor welk instrument dan ook. En als popschool houden we er ook van om doelgericht te werken. Want zonder concrete doelen is de kans groter dat je na verloop van tijd je motivatie verliest of een beetje aan gaat modderen. Terwijl het juist energie geeft als je doelen stelt én ze ook haalt. En daar zit soms het probleem; het halen ervan…

Daarom in deze blog 10 tips om je helpen scherp en doelgericht te blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor muziekles. Pas de tips dus ook gerust toe in andere gebieden!

1. Omschrijf

Wat is je doel voor komend jaar met je lessen bij de popschool? “Ik wil beter worden” is een vaak gehoorde maar te brede omschrijving. Maak het specifiek. Wáár wil je beter in worden? Je timing en gevoel voor pulse zodat je tijdens een drumfill niet de bocht uitvliegt of een paar beats per minuut versnelt. Of hoge krachtige noten zingen zonder een zere strot.

Of snelle Steve Vai riffs op je gitaar, minimaal drie liedjes schrijven, soleren op je piano zonder verkrampte vingers of uitgekauwde licks of niet verstarren op het podium. Dat zijn redelijk specifieke doelen.

Maak een lijstje met de wensen/doelen die jij wilt behalen.

Schrijf ook op waaróm je dit wilt. De motivatie erachter helpt je om bij een dip te bedenken waarom je in je eentje zit te ploeteren terwijl je ook met je vrienden had kunnen afspreken.

2. Concretiseer

Bepaal eerst een begin- en een einddatum. Bepaal vervolgens een stappenplan. Bedenk samen met je docent: hóe ga je die doelen behalen. Oftewel: welke stappen moet je zetten om tot dat doel te komen? Wat (welke oefeningen, apparatuur, skills, tijd en tools) en wie heb je nodig? Hoe specifieker je bent, des te doeltreffender.

Een goeie tip is: bedenk welke stap moet je nú moet zetten om tot je uiteindelijke doel te komen. En dat vraag je je na het zetten van iedere stap opnieuw af. Je zult ontdekken dat je daar heel doelgericht en concreet van wordt en veel beter bent voorbereid als je weer gitaarles, zangles, etc.  hebt.

Het is net als het uitvoeren van een recept uit een kookboek. Maar in dit geval schrijf jij het recept uit van A tot Z. Je zorgt vervolgens voor de juiste middelen (bijvoorbeeld een basgitaar en basgitaarles bij de popschool) en de benodigde ingrediënten (motivatie, planning, fun, oefeningen, liedjes, grooves). En dan ga je aan de slag met het recept: bakken (bassen) maar!

Schrijf ook op wat je kan tegenhouden om deze doelen te behalen. Wat zijn de gevaren, afleidingen of niet helpende gedachtes/gevoelens die je weerhouden van het halen van je doel? Die gaan namelijk gegarandeerd op je pad komen. Maar daar was je toevallig al op voorbereid, dus je wordt er niet door overrompeld.

doelen-stellen3. Planning

Zonder (thuis)studie zal het lastig worden je doelen te behalen. Je moet namelijk in actie komen en muziekmeters maken! “Ja, maar ik zing iedere dag”, hoor ik vaak in de zangles. Lekker zingen of freewheelen op je instrument is helemaal prima, heerlijk zelfs! Maar dit valt níet onder studeren. Blijf dit dus vooral lekker doen: fun! Maar verwar het niet met gericht studeren/oefenen.

Plan daarom je studiemomenten in je agenda, net zoals je doet met een afspraak bij de tandarts. Let erop dat je die niet op het moment suprême inwisselt voor een Netflixje, afspraak met een vriend of andere ‘afleidingen’ zoals Facebook of Whatsapp. Ik maak zelfs een alarmpje dat bijv. een kwartier voor mijn geplande studiemoment afgaat zodat ik weet dat ‘ie eraan zit te komen. Mentaal ben ik dan alvast voorbereid.

4. Logboek

Hoe concreter je werkt, hoe beter je overzicht hebt. En duidelijkheid helpt je weer om je doelen voor ogen te houden.

Een logboek werkt hiervoor heel goed. Als het goed is heb je al een map of schrift waarin je aantekeningen maakt, huiswerk noteert, bladmuziek verzamelt, etc. Maak een aparte katern die hier speciaal als logboek gebruikt. (Je logboek dient puur voor het bijhouden van aantekeningen tijdens je thuisstudie, niet voor je muziekles.)

Noteer hierin het volgende:

  • datum en tijdstip van oefenen
  • duur van je studietijd
  • welke oefeningen/repertoire/opdrachten je hebt behandeld
  • de eventuele vragen voor je docent of aandachtspunten voor je volgende studiemoment, of zaken je je leuk vindt, die je zijn opgevallen.

5. Meet

Zorg dat je tussentijds ‘meet’. Zo houd je grip op je vordering.

Voorbeeld:

Een van je doelen voor drumles is om sneller en strakker je rudiments te spelen. Je hebt hiervoor oefeningen en aanwijzingen van je drumdocent gekregen. Noteer met behulp van een metronoom welk tempo je hebt bij het startpunt en de moeilijkheden (bijv. verkrampen linkerschouder) of aandachtspunten zijn (bijv.: het volume moet hetzelfde blijven als het tempo toeneemt). De begin- en einddatum had je al bepaald (start: maandag 31 augustus: de eerste drumles na de zomervakantie. Einddatum: laatste les voor de kerstvakantie). In de drumles en thuis ben je aan het oefenen geslagen. Meet vervolgens iedere zes weken hoe ’t ermee staat: datum noteren en het verbeterde tempo erbij.

Niet voor ieder doel zal er misschien zó concreet gemeten kunnen worden. Maar tussentijdse meetmomenten zijn voor ieder doel en voor ieder instrument mogelijk!

6. Haalbaarheid

Stel een haalbaar doel. Als je nu rudiments met 80 bpm kunt spelen, dan is het misschien íets teveel gevraagd om dit voor de kerstvakantie op 190 bpm te kunnen. Als je doel niet haalbaar is, is de kans groot dat je je motivatie kwijtraakt. Stel ‘m ook niet te laag, want daar word je lui van!

Houd het aantal doelen ook haalbaar. Bekijk hoeveel tijd je hebt naast je school, werk, gezin, sociaal leven, vrijwilligerswerk, sport, etc.

discipline7. Motivatie en discipline

Als je een doel hebt gesteld, dan wil het nog wel eens voorkomen dat je geen zin hebt. “Ik heb gister ook al gestudeerd, vandaag schrap ik het oefenen.” Herkenbaar voor iedereen. Maar uiteindelijk ben je veel happier met jezelf als je wél aan je planning houdt. Dat geeft een voldaan gevoel.

En als je regelmatig je planning aan de kant schuift reageert je brein met een negatief stofje: je hebt je iets voorgenomen en je hebt het niet gedaan. Dat geeft juist het tegenovergestelde van een goed gevoel. Zie het als een energie-lek.

Discipline kan je echt leren! Maar het is een denkbeeldige spier die getraind moet worden. Dat kost je iets. Het mooie is dat je discipline in heel veel andere vlakken van je leven ook nodig hebt om verder te komen. Dus hoe beter ‘ie getraind wordt, hoe meer je er aan hebt in andere aspecten van je leven!

Blijf altijd genieten van wat je nú al kunt, want anders word je gefrustreerd. Waardeer jezelf en het niveau dat je nu hebt. Wees mild en rechtvaardig voor jezelf en hou voor ogen dat muziek maken fun is!

8. Stok achter de deur

Die stok wil af en toe nog wel eens helpen. Plan dus op gezette tijden iets in waar je niet onderuit komt: een battle met je drumdocent of drummaatje. Een video-opname van een song waarbij je een bepaald tempo moet halen en houden. Een toezegging op Facebook. Een spreekbeurt op school. Een weddenschap. Spelen bij de jamsessie waarbij je je rudiments verwerkt in vette fills, etcetera. (Ik gebruik vaak een drumvoorbeeld; maar vul vooral je eigen doelen in!)

Een andere stok achter de deur is om je doelen met anderen te delen. Uiteraard je docent, maar bijvoorbeeld ook je partner, je ouders, een goeie vriend, bandlid of mede-popschoolleerling. Zij kunnen je vragen hoe het gaat, je motiveren en stimuleren. En zo nodig even een duwtje in de juiste richting geven.

9. Visualiseren

visualizationVisualiseren is eigenlijk mentale training. Je gedachten en verbeelding beïnvloeden je op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Je activeert je onderbewustzijn en programmeert niet alleen je brein maar… ook je lichaam! Gewoon door te visualiseren!

Tijdens het visualiseren wordt de ‘posterieure pariëtale cortex’ in het hersengebied gebruikt dat ook een belangrijke rol heeft bij het daadwerkelijke aansturen van je bewegingen.

Uit wetenschappelijk onderzoek met EMG is gebleken dat wanneer bijvoorbeeld skiërs wordt gevraagd een bepaalde afdaling te visualiseren, de hersenen dezelfde signalen naar de spieren sturen als wanneer de skiërs in het echt de afdaling nemen. En hoe vaker een verbinding wordt gebruikt, hoe sterker deze wordt. Visualisatie activeert de hersenen dus op zo’n manier alsof het plaatsvindt in werkelijkheid!

10. Het meetpunt

De einddatum van je doel(en) nadert! Spannend! Of misschien wel helemaal niet, na het lezen van deze blog. We hopen natuurlijk samen met jou dat je je doelen gaat halen! En met een goed plan van aanpak maak je het jezelf stukken makkelijker om dit ook daadwerkelijk te doen. Maak er echt een ‘moment’ van, samen met je docent. Kijk terug naar het beginpunt (hoe was het ookal weer?) en naar waar je nu bent. Voer uit, test en stel vast.

Dat kan je doen door je doelen in een song te verwerken. Of met de oefening waar je ook mee begon. Of bedenk iets samen met je docent. Maak er een opname van en geniet van je vorderingen. Vergeet vooral niet om jezelf een compliment te geven! En dan…: op naar nieuwe doelen!

 

 

Novae Popschool Doelen stellen en halen

 

Meer oefentips? Lees ook onze blog: “Oefening baart kunst: Hoe haal je het maximale uit je oefensessies (deel 1)

Er zijn natuurlijk nog meer tips waarmee jij nog beter je doelen kan stellen én halen. Weet jij nog een goede tip die ik niet in deze blog heb genoemd? Deel het met ons in het reactieveld hieronder, zodat we elkaar kunnen helpen om onze doelen te verwezenlijken!

Over de schrijver
Collin Leijenaar is de eigenaar/directeur van Novae Popschool. Daarnaast is hij professioneel drummer, (tour)manager en schrijft hij artikelen, blogs en recensies voor diverse muziekbladen. Hij speelt in de progressieve rock band Dilemma, heeft in Kayak gespeeld en heeft jaren lang in de live band van de Amerikaanse prog rock legende Neal Morse gespeeld. Een groot muziek liefhebber, met een voorliefde voor progressieve rock/metal, jazz/fusion/funk.
Gerlinda den Otter
Jessica
Door

Jessica

op 06 Sep 2015

Geweldig filmpje Gerlinda, thanks!!

Reactie plaatsen