YES!! Het is weer zomervakantie! Heerlijk uitrusten en hopelijk genieten van het mooie weer! Blijf je thuis? Ga je naar de camping? Of lekker wat dagen naar het strand? Dat wordt genieten!
Maar wat doe je met het spelen van je instrument? Regelmatig horen we verhalen van leerlingen die tijdens de hele zomervakantie een pauze hebben genomen van het muziekmaken. Soms omdat het lijkt alsof het niet anders kan - een drumstel mee naar de camping is niet zo handig, en die piano op het strand is ook niet echt een slim idee. Maar vaker omdat ze het lastig vinden om te bedenken wat of hoe ze dit moeten doen. En dat is super jammer natuurlijk!
Als je een langere periode bijna tot niet speelt, zal je daarna merken dat het veel meer moeite kost om het muziekmaken weer op te pakken. We merken zelfs dat sommige leerlingen na de zomervakantie achteruit zijn gegaan op hun instrument, doordat ze de hele zomer niet gespeeld hebben. Het kan dan weken duren voordat ze weer op het niveau van vóór de zomervakantie zitten. Dit kan ongelooflijk ontmoedigend zijn en is helemaal niet nodig.
Onze tips
Dus hoe kun je lekker bezig blijven met muziekmaken tijdens de zomervakantie? Voor deze blog hebben we onze docenten gevraagd hun beste tips te delen hoe jij deze zomer op een leuke, slimme en ontspannende manier met muziek bezig kan blijven! Deze 30 tips houden je niet alleen fysiek in vorm, maar helpen je ook je creativiteit en muzikaliteit verder te ontplooien en geeft jou vast en zeker inspiratie voor een ontspannen en muzikale zomervakantie!
1. Houd je instrument altijd in beeld.
Als je instrument zich op een plek in huis bevindt waar jij het vaak ziet staan, zal je ‘m eerder oppakken en op gaan spelen. Laat het dus niet de hele vakantie in de tas zitten. Koop een standaardje als je dat niet al hebt en zet je gitaar, ukelele of cajon in de woonkamer, daardoor ga je hem ook veel vaker oppakken en spelen.
2. Blijf oefenen, al is het maar een paar minuten per dag
Tijdens de zomermaanden zijn er geen lessen met huiswerk. En omdat je op vakantie bent lijkt het oefenen soms lastig. Maar dagelijks even op je instrument spelen, al is het maar voor een paar minuten is super belangrijk. Liever elke dag 5 minuten, dan één keer per week een uur.
3. Oefen in de ochtend
Bespeel je instrument zodra je opstaat. Pak een bak koffie en beweeg die vingers of handen voordat je ergens anders mee aan de slag gaat! Zelfs als je maar een paar toonladders of licks of rudiments speelt. Als je vroeg in de ochtend oefent begin je je dag niet alleen muzikaal, het geeft je ook meer vrijheid. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je aan het begin van je dag in ieder geval je muziekmomentje hebt gepakt. Het zal zijn vruchten afwerpen! We weten allemaal dat als we wachten om later op de dag te oefenen, we uiteindelijk plannen hebben gemaakt, buiten spelen, uitgaan, te moe zijn en andere excuses verzinnen om niet te oefenen.
4. Train je spiergeheugen
Omdat je bij alle instrumenten (ook zang) specifieke spieren gebruikt is het verstandig om die spieren soepel te houden. Als je een lange periode bijna tot niet speelt, zal je merken dat het veel meer moeite kost om het muziekmaken weer op te pakken.
5. Herhaal wat je geleerd hebt
Kijk eens terug naar wat je een jaar geleden kon en wat je nu al kan! Wat een groei heb je meegemaakt! Kun je je nog herinneren welke liedjes je allemaal gespeeld hebt? Kies je favoriete liedjes uit die je nog eens deze zomer gaat spelen. Misschien moet je weer even goed kijken hoe die ook alweer moest, maar dat leer je vast een stuk sneller dan de eerste keer!
Herhaal voor je zelf de grooves, fills en andere oefeningen die hebt geleerd afgelopen jaar, en probeer ze naar een hoger level te krijgen. Het gaat immers niet alleen maar om kwantiteit maar des te meer ook kwaliteit. Probeer ook iets creatiefs te doen de ritmes, zodat het een weer een inspiratiebron is voor iets nieuws en je er ook nog meer boven gaat staan.
6. Stel jezelf doelen
Of je nu een beginner bent, of iemand die zich voorbereidt op audities voor het conservatorium, de lijst met doelen die je voor jezelf kunt stellen is eindeloos! Misschien wil je beter worden in het kunnen spelen van bladmuziek of muziektheorie, een nieuw lied leren spelen of een bepaald muziekstuk uit je hoofd leren. Wat wil je deze zomer geleerd of bereikt hebben? Welk nummer wil je kunnen spelen? Met wie wil je samenspelen? Wil je een eigen lied geschreven hebben? Wil je die ene gitaarsolo hebben uitgezocht? Als je je doelen duidelijk op papier zet, is het veel makkelijker om er aan te werken. Lees ook deze blog over het stellen van doelen.
7. Analyseer liedjes
Laat je inspireren door de bijvoorbeeld drumpartijen en fills. Of luister eens goed naar de basgitaar, wat speelt die daar? Hoe zit de vorm van het liedje in elkaar? Zit er relatie tussen de opbouw van de tekst en de opbouw van het nummer of het arrangement of de instrumentatie?
8. Maak je roadtrip muzikaal
Zet onderweg naar je vakantiebestemming de radio aan op een muziekzender van het land waar je bent. Luister goed naar de muziek en neurie lekker een eigen melodie mee, ook al ken je de liedjes niet. Maak toffe playlists aan en doe leuke muziekquizjes in de auto. ‘Raad de plaat’ is altijd leuk!
9. Speel piano op het strand
Piano spelen gaat een beetje moeilijk op het strand. Toch heb je leuke instrumenten die je als toetsenist ook aan het spelen houden tijdens de vakantie. Check eens het instrument “Melodica”. Dit is een mini pianootje die werkt door erop te blazen. Een soort saxofoon in de vorm van een piano! Deze leuke melodica is ook nog eens heel goedkoop!
10. Go mobile
We brengen allemaal graag meer tijd buiten door in de zomer, of het nu in het park is of op vakantie. Maar wat als je ineens inspiratie hebt voor die nieuwe beat of een catchy melodie? Wie weet ben je halverwege een berg als de inspiratie toeslaat!
Mobiele muziek apps worden met de maand beter en geavanceerder en er zijn een aantal geweldige tools waarmee je met ideeën kunt spelen, componeren of zelfs hele nummers kunt maken met alleen je telefoon of tablet. Er zijn er veel te veel om op te noemen, maar of het nu gaat om het maken van beats, het creëren van samples, het opnemen van zang en gitaar of het programmeren van synths, je kunt het letterlijk overal op je mobiele apparaat doen. Denk bijvoorbeeld aan Garageband voor de iPhone en iPad. Dat is een complete muziekstudio voor op je telefoon of tablet.
Je hebt een tal van handige mobiele controllers, keyboards en pads die je via USB of Bluetooth kan koppelen aan je tablet of telefoon, waardoor je nog makkelijker muziek maakt. En dit hoeft echt niet duur te zijn. Neem bijvoorbeeld de CME Xkey Air 25 draadloos MIDI keyboard of de toffe Novation Launchpad Mini MK3 MIDI Grid Controller met software waar je heel makkelijk dikke beats kan maken.
11. Maak een ‘leuke liedjes’ playlist aan
Maak een playlist in je favorite streaming-app met leuke nummers die je op de radio, YouTube of TikTok hoort of van vrienden krijgt aanbevolen, die je ook graag zou willen spelen. Download de app Shazam op je telefoon en ontdek nieuwe muziek terwijl je onderweg bent, op het terras zit of in het zwembad. Dan heb je een mooi lijstje om in het nieuwe jaar aan te beginnen.
12. Neem je gitaar of ukelele mee op vakantie
Neem je gitaar/ukulele mee naar de strand, BBQ, camping, of zelfs mee in de vliegtuig. Zoek eens wat akkoorden op van leuke summer jams. Zomertijd is het beste tijd voor feel-good singalongs met jouw familie en vrienden! Durf je je dure gitaar niet mee te nemen op vakantie? Voor een paar tientjes koop je een akoestische gitaar of ukelele die vanwege de lage aanschaf wel een krasje mag krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze iets compactere 3/4 akoestische gitaar (ideaal om mee te nemen) of deze kekke blauwe ukelele.
13. Organiseer Kampvuur sing-a-long avonden
Het kampvuurseizoen is weer aangebroken. Wat is een betere plek om lekker samen muziek te maken dan rondom het kampvuur. Nodig je vrienden uit, vraag ze instrumenten mee te nemen, en geniet samen van een heerlijke zomeravond.
14. Maak cover video’s
Maak cover video’s en zet ze op YouTube! Wees niet bang dat de kwaliteit niet 100% is, of dat je het niet in één keer perfect doet. Zolang je maar plezier hebt! En het hele proces zelf is al een geweldige manier om je spel te verbeteren. En je weet maar nooit, wie weet wordt jij wel ontdekt door je toffe YouTube covers?
15. Doe mee met een open podium of jamsessie
Pak je kans en ga een keer naar een open podium of een jamsessie. Ga er naartoe om te luisteren en andere muzikanten te ontmoeten en natuurlijk om lekker muziek te maken. Op open podia is er vaak plek voor iedere leeftijd en ieder niveau. Ben je op vakantie? Op bijna elke camping is er wel eens een open podium of talent avond. Steel de show!
16. Jam en speel met anderen
Probeer geregeld af te spreken met vrienden en bekenden die ook muziek maken. Ga lekker jammen, of schrijf samen jullie eigen zomerhit! Organiseer een ‘bring-your-musical-friend’ avond en leer zo weer nieuwe muzikanten kennen. Wie weet ontmoet jij je nieuwe bandleden!
17. Neem jezelf op!
Je hebt nu even een paar weken geen feedback van je docent, maar je kan jezelf wel opnemen, en jezelf vervolgens feedback geven. Dit is soms confronterend, maar wel super leerzaam! Ben je blij met je opnames, dan kun je ze ook delen met vrienden en familie. Die kunnen je ook weer feedback geven, of je album alvast pre-orderen. Vergeet ook vooral niet om stil te staan bij wat je al wel kan, en wees daar trots op!
18. Speel mee met toffe muziek
Blijf lekker meespelen met de muziek die je tof vindt. Mocht je ergens niet uitkomen of is iets moeilijker dan je denkt? Schrijf het dan op en bewaar het voor de eerste lessen na de vakantie.
19. Werk vooruit
Kan je niet wachten tot na de vakantie om in je lesboek aan de slag te gaan? Probeer al vast verder te gaan met oefeningen die nog niet in de les zijn behandeld, zodat je je docent na de vakantie kunt verrassen!
20. Doe onderhoud aan je instrument
Maak je instrument een keer helemaal schoon. Voor de drummers: na verloop van tijd wordt je drumkit vuil, komen de trommels onder het stof te zitten en je bekkens raken vol met strepen en vette vingers. De vakantie is een goed moment om je hele kit eens goed schoon te maken. Bekkens kan je uitstekend schoonmaken met een emmer water en groene zeep daarin. Daarna kan je ze weer als nieuw oppoetsen met de Zildjian P1300 brilliant finish cymbal cleaning polish. Ketels maak je schoon met een vochtige doek en een droge handdoek. Haal alle vellen eraf en vervang ze het liefst ook voor nieuwe vellen. En poets alles netjes schoon totdat het weer glimt. Hierna ziet je kit er weer als nieuw uit en klinkt waarschijnlijk ook weer wat beter! Hier vind je allerlei handige tools en speciale schoonmaakmiddelen voor je drums!
21. Drummers: blijf je rudiments oefenen
Blijf in de beweging, houd je lichaam scherp en verleg je grenzen door rudiments te oefenen. Twee manieren om dit te doen zijn:
- Speel je rudiments mee met een song, niet saai en zo maak toch veel kilometers. En je legt automatisch de link met het grotere muzikale geheel.
- Houd een schema bij met vorderingen de je maakt. Dat kan door bijvoorbeeld te beginnen met een start tempo van 60 bpm en dan een rudiment op te bouwen van kwarten naar 8sten, naar 16en en dan naar 32sten. Als dat makkelijk lukt zet je het tempo drie of vier beats omhoog en kijken je of dit nog steeds lukt. Zo ga je verder tot de max voor die dag. En die topscore noteer je dan in je schema bij die dag.
Bekijk ook deze lesvideo's van docent Collin Leijenaar over de rudiment Paradiddle:
en de dubbele paradiddle:
22. Schrijf je eigen zomerhit
Wist je dat bijna alle popliedjes uit dezelfde vier akkoorden akkoordprogressie bestaan? Dit kan jij dus ook! Leer de vier akkoorden en maak je eigen 4-chord song! Je kunt deze 4-chord backingtrack video gebruiken. Maak je eigen melodie en tekst over jouw ultieme zomergevoel.
23. Houd je spieren soepel
Voor leerlingen die drums/cajon- of snaarinstrumenten bespelen, zal het dagelijks strekken van de schouders, nek, polsen, onderarmen en benen helpen om die gebieden tijdens een vakantieperiode lenig te houden. Voor toetsenisten zit het natuurlijk vooral in de vingers. Blijf ook in de zomer lekker spelen en warm je handen vóórdat je gaat spelen even op door alle vingers lichtjes te masseren. Dit is beter voor je spieren en speelt ook een stuk comfortabeler! Voor zangers/zangeressen is hun hele lichaam hun instrument. Dus alles wat de soepelheid en ontspanning van het lichaam bevordert kan helpen bij het zingen. Vooral spanning in schouders, rug, nek en gezicht, kan zang in de weg zitten. Strek en masseer deze gebieden voor optimale zangprestaties. Train je ‘core’ bijvoorbeeld met Pilates-oefeningen of gewoon elke dag 10 sit-ups. Ook je hoge rugspieren komen goed van pas met zingen, deze spieren helpen je adem optimaal te controleren. Dus ga lekker in een palmboom hangen en probeer jezelf op te trekken.
24. Ga naar festivals en concerten
Daag je luistervaardigheid op nieuwe manieren uit. Kijk hoe de muzikanten omgaan met het publiek. Hoe ze samenspelen. Ontdek waar de live-versies anders zijn dan het origineel op Spotify. Maar vooral geniet van live muziek!!
25. Luister veel naar muziek
Luister veel, heel veel naar muziek. Breid je muzikale interesses uit door te luisteren naar muziekgenres die je nog nooit eerder hebt gehoord. Zoek wat obscure playlists uit en luister naar muziek die je nog nooit eerder hebt gehoord. Luister naar zoveel mogelijk verschillende artiesten op je instrument. Vraag vrienden die een ander instrument bespelen om een aantal van hun favoriete artiesten. Wie weet ontdek je wel een super gave nieuwe muziekstijl, artiest of band.
26. Maak buiten muziek
Niemand wil op deze heerlijk lange warme dagen binnen opgesloten zitten! En waarom zouden we? Neem je instrument mee en ga dus lekker de tuin in! Het is super leuk om buiten muziek te maken, en je buren zullen er van genieten. Heb je geen tuin? Spreek met wat muzikale vrienden af en ga lekker in het stadspark liedjes zingen.
27. Organiseer een huisconcert voor familie en vrienden
De zomer is de perfecte tijd voor het gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maak van je barbecue-avond een culinair thuisconcert (of tuinconcert) en vermaak je gasten met een serie heerlijke zomerse hits. Je zal zien dat in de kortste keren iedereen mee zingt en danst. Gegarandeerd succes!
28. Leer een liedje spelen puur op gehoor
Voor de iets meer gevorderde student is een geweldige manier om die muzikale vaardigheden scherp te houden, hen te helpen een nummer te kiezen dat ze leuk vinden van de radio of hun favoriete artiest, en hen aan te moedigen enige tijd te nemen om het op het gehoor te leren spelen. Dit kan een uitdagende, maar spannende zomeractiviteit zijn!
29. Doe mee met een muziekkamp
Er zijn elk jaar weer allerlei plekken in Nederland (en daarbuiten) waar je mee kan doen met een tof muziekkamp of songwritingskamp boordevol muzikaal zomerplezier! Je leert nieuwe dingen op je instrument en maakt nieuwe vrienden. Een hele toffe manier om volop van muziek in de zomer te genieten.
30. Probeer een nieuw instrument
De vakantieperiode is ook een ideaal moment om eens een ander instrument uit te proberen. Misschien kan je van iemand die op vakantie is, een instrument lenen die je nog niet kan spelen. Gebruik de vakantie om daar eens lekker mee te spelen.
Geniet van je vakantie!
Met al deze tips kan jou muzikale zomer niet meer stuk! Geniet van je zomer, maak plezier en maak muziek!