Een nieuwe periode voor Novae Popschool.
De start van een nieuwe periode van Novae Popschool.
04 februari 2020 
in Column
6 min. leestijd

De start van een nieuwe periode van Novae Popschool.

Zaterdag 1 februari 2020. De start van een nieuwe periode van Novae Popschool Ede. Terwijl Collin na een kort nachtje op deze zaterdagmorgen weer op de fiets is gestapt richting de popschool, denk ik na over de afgelopen anderhalf jaar. Wat heeft Collin achter de schermen hard gewerkt. Toen we bijna vijftien jaar geleden Collins drumschool en mijn zanglespraktijk samenvoegden en uitbreidden naar een popschool, leek ons dat een goed plan. We kregen in die tijd vaak de vraag of we ook les gaven in andere vakken en dit leek een ideale mogelijkheid om hieraan te voldoen. We zouden dus collegadocenten inhuren en Collin kon dan direct in het nieuwe pand een opnamestudio laten bouwen. Met enorm veel zin, plezier en passie openden we op 11 februari 2006 de deuren voor onze eerste open dag. Toen om 10:00u de deuren open gingen wisten we niet wat we zagen. Een lange rij van mensen die kwamen kijken. Binnen 5 minuten stond het pand bomvol met geïnteresseerden en schreven we die dag vele nieuwe leerlingen in.

Een grote leerschool

En zoals iedere ondernemer zal herkennen: het ondernemen is een leerschool, en het is maar goed dat je niet weet waar je aan begint. Wat hebben we ongelofelijk mooie momenten mogen meemaken in de afgelopen 14 jaar. De popschool groeide als kool. Ouders van leerlingen die vertellen dat muziekles van hun kind het lichtpuntje in hun week is. Leerlingen die je ziet groeien (en dan niet alleen muzikaal, maar ook in zelfvertrouwen en karakter bijvoorbeeld), vriendschappen die worden gesloten en popschoolbands die ontstaan, spraakmakende jamsessies en leerlingenconcerten. Mooie samenwerkingen met Edese organisaties en bedrijven.

Het popschool festival Pop In Uitvoering.

Maar ook: conflicten met docenten en leerlingen, wanbetalers, bedrijven die hun beloften niet nakwamen, de Gemeente Ede die niet mee wil werken, de meest nare mails die je je kunt voorstellen, slachtoffer geworden in een enorme fraudezaak en niet te vergeten de fouten die wij zelf of onze medewerkers hebben gemaakt. Want ja; die hebben we heel wat gemaakt, waardoor we soms helaas nog steeds boze mensen tegenkomen.

Fouten worden er overal gemaakt en de een gaat er iets vergevender mee om dan de ander. We hebben ervan geleerd. In ons enthousiasme hebben we veel plannen gelanceerd. Dat schiep een verwachting bij aspirant docenten of leerlingen en die konden we vervolgens niet altijd waarmaken door gebrek aan facilitaire of financiële middelen bijvoorbeeld. Ook daar hebben we van geleerd. Duidelijk leren communiceren bijvoorbeeld.

Of we stapten in zee met een bedrijf dat de volledige leerlingenadministratie voor ons in een applicatie zou bijhouden, zodat alles voor de leerlingen administratief beter en  gestroomlijnder zou gaan lopen. Dat was voor ons een enorm financieel offer maar omdat we te groot werden konden we eigenlijk niet niet anders. Na maanden kwamen we erachter dat er een enorme grote fout in het programma zat waardoor lesgelden wel op status ‘voldaan’ stonden maar in praktijk bleek er niets geïncasseerd te zijn.

En dan is het als leerling nogal een schrik als je hoort dat je vier of nog meer maanden lesgeld achterloopt. De een reageerde met: “Ik dacht al, wanneer wordt het lesgeld geïncasseerd, zal ik het direct even overmaken?” De andere leerling vroeg om een betalingsregeling. En weer anderen schoten zo in de schrik dat er geen redelijk gesprek meer mogelijk leek.

Visie

Allemaal van die gebeurtenissen. De meeste ervan zijn positief en zijn uitwerking van de visie van de popschool. De andere zijn minder positief en hebben soms best pijn gedaan. Maar we hebben ervan geleerd.

Zo heb ik geleerd dat het beter was voor mij om uit de organisatie van de popschool te stappen, omdat het negatieve – hoewel dat maar een klein deel van de praktijk uitmaakt- voor mij te zwaar begon te wegen. We zijn deze popschool begonnen met het idee om muziekmaken en muziekonderwijs meer op de kaart van Ede te zetten. Daarbij was plezier, ontwikkeling, uitdagingen aangaan en samenspel een belangrijke basis. Voorheen had ik altijd direct contact met mijn leerlingen, en als er iets speelde konden we het daar direct over hebben.

Toen het klantcontact wat “anoniemer” werd omdat dit via de klantenservice liep om de docenten te ontlasten, bleek opeens dat mailtjes en telefoontjes enorm scherp konden zijn. En op een gegeven moment merkte ik dat dat mijn plezier en motivatie ontnam en me teveel stress gaf. Ik trok me terug uit de organisatie en richtte me nu bijna alleen nog maar op het lesgeven.

Collin kan dit soort situaties gelukkig redelijk makkelijk naast zich neerleggen. En dat kenmerkt een goede ondernemer: de zaken goed kunnen scheiden, vallen, opstaan, leren en weer verdergaan. In gedachten heb ik de popschool al tientallen keren in de hens gestoken na de zoveelste teleurstelling, maar Collin bleef altijd visie houden, bleef positief, volgde training op training, leerde dichtbij zijn gevoel en missie te blijven, zijn zwakke plekken te erkennen en zijn sterke punten in te zetten.

Terwijl muziekscholen in het land met bosjes omver vielen bleef Collin pionieren en leerde hij met vallen en opstaan hoe hij de popschool levensvatbaar kon houden, zonder subsidie, maar met heel veel inzet. Gevoed door de vele succesverhalen van de leerlingen, bleef hij, ondanks tegenslagen en financiële uitdagingen, gaan voor zijn visie: “bijdragen aan een mooiere samenleving door de kracht van muziek en muziekonderwijs”. Zelfs in de jaren van financiële crisis waarbij heel veel bedrijven en instellingen het erg moeilijk hadden, zagen wij juist groei bij de popschool.

Het roer volledig om

En anderhalf jaar geleden, toen we op vakantie waren in Frankrijk, besloot Collin om het roer om rigoureus om te gooien zodat we toch verder konden met de popschool ondanks nieuwe wetgeving en de vele financiële uitdagingen. Wat heeft dat veel inzet, visie, omdenken, lef, (geld) en doorzettingsvermogen gekost! Digiwonder Ruben schreef een allesomvattende applicatie die het voor alle partijen makkelijker moet gaan maken, en vanaf 1 februari zijn we (of eigenlijk ‘ze’) LIVE: de popschool is een franchise geworden. Een nieuwe fase. Ook weer een pionierspositie voor de popschool, want in Nederland bestaat binnen de muziekeducatie zo’n nieuwe en uitgebreide organisatiestructuur nog niet. De leerling zal hier in de les weinig of niets van merken, maar op organisatieniveau zal er enorm veel positief veranderen voor alle partijen.


Collin schrijft hier in Frankrijk het nieuwe popschool plan – Popschool 2.0. Op dat moment alleen nog in de vorm van ideeën. Nu anderhalf jaar later zijn we ‘live’!

Bovenaan staat: leerlingen, of dat nu jonge kinderen, tieners, studenten of volwassenen zijn, de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Om te ontdekken dat ze meer kunnen dan ze ooit hadden verwacht. Om die intense lol en voldoening te hebben in het bespelen van een instrument en het samenspelen in een band. We wisten bij het starten van de popschool dat muziekmaken niet alleen leuk is. Maar dat door het leren bespelen van een instrument er talloze processen in je hersenen ontstaan die positieve invloed hebben op je gezondheid, cognitie en zelfs op je sociale vaardigheden! Meer dan sport bijvoorbeeld doet. En dat is waarom we zoveel liefde hebben voor muziekonderwijs. We zien dagelijks de praktijk hiervan, en die is van onschatbare waarde.

Wat ben ik trots op Collin. Hij werkt keihard. Hij is zichzelf zichzelf 1.000 keer tegengekomen en iedere keer gebruikte hij dat als mogelijkheid om ervan te leren en te ontwikkelen. Zijn vasthoudende positiviteit is van een andere planeet. Want geloof me, om met weinig middelen het maximale te willen blijven bereiken vraagt een enorme positieve en flexibele mindset. Hij zal ook fouten blijven maken maar hopelijk kijken betrokkenen verder dan dat, en zien ze zijn visie om door muziek de wereld een beetje mooier te maken.

Waarom deze blog?

Waarom schrijf ik deze blog, als “vrouw van”? Om jou ook een kijkje achter de schermen (en in ons hart) te geven. Omdat er soms best heel snel geoordeeld en geroddeld wordt en we soms via via best wat vooroordelen of oude situaties terughoren uit het achterklapcircuit. Omdat we soms best mogen weten wat er achter een lescontract schuilgaat: een hart voor muziek en voor de maatschappij.

Ik hoop daarom dat Collin ongelofelijk succesvol zal zijn in deze nieuwe fase. Zijn succes zal namelijk een positief effect hebben op alle popschoolleerlingen en op hun ontwikkeling als mens in deze maatschappij. Om te beginnen waar we wonen, de gemeente Ede, en hem kennende ook wel verder dan de gemeentegrens.

Want een mooiere wereld: daar willen wij heel graag aan bijdragen!

Over de schrijver
Jessica Koomen is (jazz)zangeres, zangdocente en onder haar alter-ego Miss Beanie ook foodblogger. Ze is een van de vaste bloggers voor Novae popschool en is getrouwd met popschooleigenaar Collin Leijenaar.
EK
Door

EK

op 05 Feb 2020

Heel mooi verwoord Jessica!

Reactie plaatsen